Noord-Holland werkt met andere organisaties aan een oplossing voor gestremde fietspaden in het duingebied van de provincie. Door zandverstuivingen en wateroverlast zijn sommige fietspaden niet begaanbaar, tot onvrede van fietsers en andere recreanten.
De ANWB, de Fietsersbond, het Fietsplatform en wielersportbond NTFU zijn bezorgd over de toekomst van de duinfietspaden. Zij boden maandag op het provinciehuis in Haarlem een petitie met 6713 handtekeningen aan „met een dringende oproep om actie te ondernemen en het fietspadennetwerk te behouden”.
Gedeputeerde Jeroen Olthof (mobiliteit) en commissaris van de Koning Arthur van Dijk namen de petitie in ontvangst, omringd door tientallen fietsers. Olthof verzekerde dat (mogelijke) knelpunten in het fietsnetwerk worden aangepakt. „We zijn over concrete oplossingen in gesprek met organisaties.”
De Blijdensteinsweg bij Bergen is door zandverschuivingen niet te befietsen. „Daar wordt een breed scala aan oplossingen onderzocht”, aldus Olthof. „Ook aan Kattendel bij Bloemendaal wordt gewerkt.”
Daarnaast ziet Olthof dat „fietspaden door klimaatverandering en de enorme regenval van vorige winter door water niet begaanbaar zijn. „Er wordt onderzoek gedaan naar wat nu en in de toekomst de knelpunten zijn en wat we daar aan kunnen doen. Uiteraard zal aan alles, wat je ook doet, een kostenplaatje zitten.”
Op de agenda van Provinciale Staten staat de beheernota 2025- 2035 van drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN, waarin onder meer recreatie in het duingebied aan de orde komt. De fietsersorganisaties vrezen dat er plannen zijn om fietspaden te schrappen.
PWN weerspreekt dat. „PWN noch provincie heeft plannen om fietspaden op te heffen. Wel zijn we door klimaatverandering noodgedwongen gaan nadenken over toekomstbestendige recreatie-infrastructuur.” De beheerder van het duingebied zegt zich in te zetten voor „fysieke oplossingen in het nu” en voor de langere termijn. „Fiets- en wandelrecreatie voor omwonenden vormt immers de kern van ons recreatiebeleid. We zijn en blijven dan ook graag in constructief gesprek met onder meer de Fietsersbond.”
Gedeputeerde Rosan Kocken (natuur) wees erop dat het gaat om een natuurgebied waar water wordt gezuiverd, en geen recreatiegebied. „Het is niet zo dat de fietspaden boven alle andere belangen gaan.” Dat zou volgens Olthof kunnen betekenen dat in het belang van natuurbeheer fietspaden moeten worden verlegd.