Als negenjarig jongetje begeleidde hij al de erediensten in zijn kerkelijke gemeente. Zijn liefde voor het orgel groeide door en op zijn vijftiende begon hij aan een conservatoriumopleiding in Utrecht. Sinds die tijd kan André van Vliet (55) leven van de muziek. „Ik breng de meeste tijd door in de studeerkamer.”
Advertentie
In deze derde aflevering van OrgelRijk laat Van Vliet het orgel in de St.-Bartholomeuskerk in Schoonhoven horen. Hij vertelt over de historie van het instrument en speelt een aantal muziekstukken. Verder gaat presentator Robert Jansema met de organist in gesprek over de taak van een kerkorganist, geschikte muziek voor in de erediensten en Van Vliets persoonlijke geloofsbeleving bij het orgelspelen in de kerk. „Geloof is een belangrijk item in mijn leven. Het begeleiden van de eredienst op het orgel geeft een extra dimensie. Ik voel me verbonden met de Bijbelse boodschap: een rijke Christus voor een arme zondaar. Niets vanuit onszelf, maar alles uit Hem, dat is voor mij de kern. Of we op hele noten of juist ritmisch zingen en alleen maar maar psalmen of ook liederen in de eredienst spelen: dat is voor mij bijzaak.”
Van Vliet volgde orgellessen bij Gijsbert Lekkerkerker en Herman van Vliet, die hem ook de liefde voor met name de Franse romantiek bijbracht. Op het Utrechts Conservatorium studeerde de organist bij Nico v.d. Hooven, Jan Welmers en Jan Raas. Van Vliet speelde in belangrijke orgelseries in Nederland, maar ook daarbuiten, speelde voor radio en tv en maakte diverse soloalbums. Momenteel is hij begeleider van verschillende koren. Daarnaast reist hij het land door om concerten te geven. Van Vliet musiceert graag samen met andere musici, zoals pianist Jan Lenselink, het trompetduo Arjan en Edith Post en sopraan Marjo van Someren.
Volgende week vrijdag deel 4: Harm Hoeve.