Binnenland
Provincie schrapt plannen voor windmolens bij Valkenburgse Meer

Er komen geen windmolens rond het Valkenburgse Meer in de gemeente Katwijk, meldt de provincie Zuid-Holland maandag. Het besluit maakt een einde aan een jarenlange discussie over de turbines bij de recreatieplas tussen het dorp Valkenburg, Leiden en Wassenaar. Vorig jaar stelde de gemeente Katwijk op basis van onderzoeken al geen mogelijkheden te zien voor de komst van windmolens. Onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren, bevestigt nu dat er rond het meer geen ruimte is voor de turbines.

ANP

Volgens de provincie komt het slecht uit dat het plan niet kan doorgaan, omdat de vraag naar energie toeneemt. „Het is erg jammer dat deze locatie nu wegvalt en we ook hier samen met de regio een alternatief voor moeten vinden om energie op te wekken”, zegt gedeputeerde Berend Potjer. Het was de bedoeling dat de windmolens rond het meer energie zouden leveren voor een nieuwe woonwijk met 5600 woningen, die energieneutraal moeten worden.

Het gemeentebestuur van Katwijk is blij met het besluit van de provincie. „Eerder is gezegd: we zien liever geen windmolens bij het Valkenburgse Meer vanwege de gevolgen voor de omgeving en het recreatieve karakter van het meer”, zegt wethouder Sonny Spek, die onder meer de energietransitie en duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. Volgens hem bleek uit eerdere onderzoeken ook dat de „businesscases voor marktpartijen niet aantrekkelijk waren”.

In september vorig jaar nam de provincie Zuid-Holland de regie over het windmolendossier over van de gemeente Katwijk. De gemeente zag het op basis van meerdere onderzoeken niet zitten om windmolens rond het Valkenburgse Meer te plaatsen, onder meer omdat de turbines een negatief effect zouden hebben op de natuur en omdat ondernemers ertegen waren. Ook waren er twijfels over de financiële haalbaarheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer