EconomiePensioen

Onderzoek Knab: Vier op de tien zzp’ers hebben ‘pensioenspijt’

Zelfstandigen zonder personeel hebben vaak het gevoel dat ze hun pensioen niet goed geregeld hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van onlinebank Knab, waar duizend zzp’ers aan hebben meegedaan.

25 October 2024 20:06Gewijzigd op 28 October 2024 10:18
Veel zzp’ers maken niet optimaal gebruik van de mogelijkheden die het Nederlandse belastingstelsel biedt om het eigen pensioen te regelen. beeld ANP, Roos Koole 
Veel zzp’ers maken niet optimaal gebruik van de mogelijkheden die het Nederlandse belastingstelsel biedt om het eigen pensioen te regelen. beeld ANP, Roos Koole 

Slechts iets meer dan een derde van hen vindt dat het eigen pensioen wél goed geregeld is, maakte Knab vrijdag bekend.

Veel ondervraagden, 44 procent, hebben er spijt van dat ze niet eerder begonnen zijn met het regelen van hun oudedagvoorziening. Zo’n 60 procent begon daaraan voordat hij 30 werd, 8 procent pas nadat hij 50 was.

Op tijd beginnen scheelt significant, zegt directielid Maartje Cremers van Knab desgevraagd. „Mensen denken vaak: mijn pensioen ligt nog zo ver weg. Ze vinden andere dingen belangrijker. Als ze jong zijn willen ze reizen maken, later hebben ze kleine kinderen. Of ze denken dat ze te weinig geld hebben om opzij te zetten.”

„Mensen denken vaak: mijn pensioen ligt nog zo ver weg” - Maartje Cremers, directielid Knab

Volgens haar is het rijkelijk laat als mensen pas op hun vijftigste iets voor hun oude dag gaan regelen. „Dat het dan op dit moment nog zeventien jaar duurt voordat je met pensioen gaat, klinkt lang. Maar als je tachtig of negentig jaar oud mag worden, moet je nog heel wat opbouwen om na je pensioen een redelijk inkomen te behouden.”

Maartje Cremers. beeld LinkedIn

Ongeveer de helft van de zzp’ers zet consequent een deel van zijn inkomsten opzij voor zijn pensioen, blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld gaat het om 10 procent van het inkomen.

Belastingvoordelen

Volgens Oskar Barendse, financieel expert bij Knab, maken veel zzp’ers niet optimaal gebruik van de mogelijkheden die het Nederlandse belastingstelsel biedt om het eigen pensioen te regelen. Vooral zzp’ers met een relatief laag inkomen denken dat het geen zin heeft om daar kleine bedragen in te steken.

„Dat is een gemiste kans. Door slim gebruik te maken van belastingvoordelen zoals jaarruimte, kunnen zelfs kleine bedragen op de lange termijn een groot verschil maken”, stelt Barendse.

Jaarruimte is het maximale bedrag dat een zzp’er jaarlijks met belastingvoordeel opzij mag zetten voor zijn pensioen. Dat is 30 procent van het jaarinkomen na aftrek van de zogeheten AOW-franchise (het bedrag waarover geen pensioen mag worden opgebouwd). Bij de aangifte inkomstenbelasting kan de zzp’er over dit bedrag tussen de 37 en 49 procent belastingvoordeel terugkrijgen.

Van de ondervraagden heeft 14 procent nog helemaal niets geregeld voor zijn oude dag. Bijna de helft spaart voor zijn pensioen. Aflossen op de hypotheek doet 28 procent. Ook beleggen en lijfrente zijn in trek.

Zelf regelen

Nederlanders die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben ontvangen van de overheid allemaal AOW. Anders dan in veel andere landen sparen werknemers via hun werkgever voor een aanvullend pensioen. Verreweg de meesten zijn aangesloten bij een pensioenfonds en dragen in hun werkzame leven premies af. Ondernemers, inclusief zzp’ers, worden geacht hun aanvullend pensioen zelf te regelen.

Overigens bouwen niet alle werknemers pensioen op, zegt Cremers. „Wij zien een trend dat steeds meer kleine ondernemingen dat niet meer regelen. Zij betalen hun personeel een extra bedrag boven op het salaris. Mensen beslissen dan zelf of ze dat geld in een pensioenvoorziening steken.”

Knab, die zo’n 400.000 klanten heeft, richt zich als bank specifiek op zzp’ers. Het onderzoek naar het regelen van het pensioen wordt elk jaar uitgevoerd. Cremers: „Het gaat ons er vooral om mensen bewust te maken, zodat ze naar hun eigen situatie gaan kijken.”

Meer over
Zzp'ers

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer