Mens & samenlevingIn het zonnetje
Vrijwilliger (67) maakt rijsttafel voor ouderen met dementie

Vrijwilliger Mark Mulder (67) uit Scherpenzeel weet precies hoe hij een gevoelige snaar kan raken bij de bewoners van de Moria Zorghoeve. Collega Elisabeth van Vuuren-den Dekker (55) uit Veenendaal zet hem daarom in het zonnetje.

Nadine Peppinck
Elisabeth van Vuuren (r.) geeft een notenpakket aan vrijwilliger Mark Mulder (m.). Activiteitencoach Verie de Boer-Mulder (l.) haalde Mulder met een smoes binnen zodat hij verrast kon worden. beeld Niek Stam
Elisabeth van Vuuren (r.) geeft een notenpakket aan vrijwilliger Mark Mulder (m.). Activiteitencoach Verie de Boer-Mulder (l.) haalde Mulder met een smoes binnen zodat hij verrast kon worden. beeld Niek Stam

De Moria Zorghoeve is een instelling die hulp biedt aan ouderen met dementie. „Mark is vrijwilliger geworden nadat zijn schoonmoeder, die hier ook woonde, een jaar geleden is overleden”, vertelt van Vuuren, die verzorgende-IG op de Moria Zorghoeve is.

De zestiger fungeert als chauffeur en haalt mensen op die naar de dagbesteding komen. Daarnaast gaat hij bijna elke dag naar de Moria Zorghoeve om bewoners mee op stap te nemen. „Hij doet een boodschap met hen of maakt een wandeling. Je ziet dat de mensen ervan genieten”, zegt Van Vuuren.

Ook is er wekelijks de mannenmiddag. Mulder speelt dan een potje jeu de boules met de aanwezigen of maakt samen met hen iets van hout.

Als hij op de Zorghoeve aanwezig is, vermaakt hij zich altijd. „Ik heb hem nog nooit zien niksen”, zegt Van Vuuren. „Hij ziet altijd werk liggen. Wanneer de bewoners bijvoorbeeld aardappels aan het schillen zijn, vraagt hij om een mesje en helpt hen. Of hij geeft ze simpelweg aandacht door een gesprekje met ze aan te knopen.”

Mulder heeft een rustige persoonlijkheid. Daardoor sluit hij goed aan bij de bewoners, vindt Van Vuuren. „De bewoners zijn blij wanneer hij binnenkomt”, vertelt ze. „En dat is niet gek. Pas heeft Mark spontaan een rijsttafel gemaakt voor hen. Dat doet hij met liefde.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer