Binnenland
Utrecht wil grotere milieuzone en verbod rookkanaal nieuwbouwhuis

De gemeente Utrecht wil extra stappen zetten om de luchtkwaliteit in de Domstad te verbeteren. Zo wordt een geldende milieuzone zodanig uitgebreid dat vanaf 2027 dieselvoertuigen - zoals personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen - in heel Utrecht niet meer zijn toegestaan als ze niet aan de norm voldoen. Nu is dat nog slechts het geval in het centrum. Daarnaast worden vanaf 2025 in de stad geen nieuwe rookkanalen toegestaan in nieuwbouwwoningen om zo toe te werken naar „een volledig houtstookvrije stad in 2030”, zo staat te lezen in de vrijdag bekendgemaakte plannen.

ANP

Dat laatste houdt in dat Utrecht als eerste gemeente in Nederland wil dat houtstook met houtkachels en open haarden vanaf 2030 verboden is in de stad. Dat moet worden bereikt via een traject: informeren, afraden en daarna verbieden. „Dit schept duidelijkheid voor onze inwoners en voorkomt dat ze investeren in nieuwe houtkachels. We willen de luchtkwaliteit in Utrecht zo snel mogelijk verbeteren. We verkiezen een algeheel verbod op houtstook boven een deelverbod omdat dit duidelijker is voor inwoners en voor handhaving en het voor de luchtkwaliteit het grootste effect heeft”, wordt gesteld in een beleidsnota.

Andere maatregelen zijn dat de zone waarin bestel- en vrachtauto’s geen uitstoot mogen hebben vanaf 2030 wordt uitgebreid naar de hele stad. Vanaf dat jaar mogen er ook alleen nog uitstootvrije brom- en snorfietsen rijden in de stad. Ook wil de gemeente strenger worden voor zichzelf; duurzamer inkopen en een groener wagenpark hebben. Alle voornemens zijn aangeboden aan de gemeenteraad, die er later een besluit over zal nemen.

„We leggen de lat hoger om de gezondheid van Utrechters te beschermen”, aldus wethouder Eva Oosters (Milieu en Emissieloos Vervoer). „Luchtvervuiling heeft een enorme impact, van longproblemen tot hart- en vaatziekten. Schone lucht is geen luxe, maar een noodzaak. Deze stappen, zoals het houtstookverbod en de uitbreiding van de milieuzone, zijn ambitieus maar essentieel.”

Met de plannen gaat de gemeente naar eigen zeggen verder dan de wettelijke Europese normen en wordt gestreefd naar het halen van de strengere advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2021.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer