live
Liveblog Midden-Oosten
Vreugde in Israël om dood Sinwar • Biden stuurt minister Blinken naar Israël

Donderdag bevestigde Israël de dood van Hamas-leider Yahya Sinwar. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Onlineredactie

Advertentie

Israëlische grenswacht schiet terroristen uit Jordanië dood
ANP

Israëlische militairen hebben langs de grens met Jordanië ten zuiden van de Dode Zee twee gewapende indringers doodgeschoten in een vuurgevecht. Volgens de militairen drongen er vrijdag drie terroristen vanuit het buurland binnen. Naar de derde persoon wordt nog gezocht.

Twee Israëliërs raakten bij het incident gewond, meldt The Times of Israel. Er zijn meer militairen naar de grensstreek gestuurd om de voortvluchtige indringer te zoeken.

Jordanië sloot dertig jaar geleden een vrede met Israël. De twee landen werken nauw samen om de grens te bewaken. Er zijn doorgaans weinig incidenten op deze grens.

Analyse
Richard Donk

De dood van Hamasleider Yahya Sinwar is zonder twijfel een grote overwinning voor Israël. Maar zijn uitschakeling betekent nog niet dat de oorlog in de Gazastrook spoedig voorbij is.

Vreugde in Israël
Onlineredactie

In Tel Aviv werd donderdagavond de dood van Yahya Sinwa gevierd.

ANP-511107122.jpg
beeld AFP, John Wessels
EU-lidstaten keuren Israëls aanvallen op UNIFIL in Libanon af
ANP

Israël is door de 27 lidstaten van de Europese Unie veroordeeld om zijn aanvallen op de VN-vredesmacht UNIFIL in Libanon. Aanvallen op vredeshandhavers zijn een serieuze schending van het internationale recht. Dat soort acties zijn onacceptabel en moeten onmiddellijk stoppen, zeiden de EU-lidstaten donderdag tijdens een top in een verklaring die is gericht aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

De lidstaten wezen in hun verklaring ook op Israëls recht op zelfverdediging en veroordeelden de aanvallen van Iran, de Houthi’s in Jemen, Hezbollah en Hamas.

Ze riepen de partijen op onmiddellijk al hun vijandelijkheden te staken en het internationale recht volledig te respecteren.

ANP-511068586.jpg
De EU-leiders tijdens de Europese top in Brussel. beeld ANP, Remko de Waal
Blinken spreekt met Saoedi-Arabië en Qatar over eind conflict
ANP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft donderdag gesproken met zijn Saoedische collega, prins Faisal bin Farhan Al Saud, en met de premier van Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. Ze hebben het gehad over de dood van Hamasleider Yahya Sinwar en een eind aan het conflict in Gaza. Dit zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Volgens Blinken moet worden gegarandeerd dat Hamas in Gaza niet aan de macht blijft en dat er voor de bevolking een manier komt om een nieuw leven op te bouwen. Blinken en zijn collega’s in Saoedi-Arabië en Qatar bespraken ook de situatie in Libanon, waar Israël met Hezbollah slaags is geraakt. Ze zijn van mening dat humanitaire hulp daar urgent is. Saoedi-Arabië levert die al en Blinken sprak daar zijn waardering over uit.

Hij bevestigde dat de Verenigde Staten zich willen inzetten voor een diplomatieke oplossing van het conflict tussen Hezbollah en Israël.

ANP-510594985.jpg
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. beeld EPA, Rungroj Yongrit
Biden stuurt minister Blinken naar Israël na dood Hamasleider
ANP

De Amerikaanse president Joe Biden stuurt minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken naar Israël nadat dit land Hamasleider Yahya Sinwar in Gaza heeft gedood. Dat zei Biden donderdag in Duitsland, waar hij aankwam voor een kort bezoek. Het doel van Blinkens reis naar Israël is om tot een staakt-het-vuren te komen.

„Het is tijd dat deze oorlog tot een eind komt en dat de gijzelaars thuis komen”, zei Biden tegen verslaggevers in Berlijn.

Volgens Biden zal Blinken over enkele dagen naar Israël gaan. De Amerikaanse president zei ook dat hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gefeliciteerd met de dood van de Hamasleider.

Netanyahu liet weten dat Sinwars dood niet het eind van de oorlog betekent, maar „het begin van het eind”. „Deze oorlog kan morgen stoppen als Hamas de wapens neerlegt en onze gijzelaars overhandigt”, zei hij.

Dood Sinwar biedt perspectief voor vrede Gaza, denken EU-leiders
ANP

De dood van Hamas-leider Yahya Sinwar biedt uitzicht op een einde aan de oorlog in Gaza, hoopt de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Sinwars liquidatie door Israël „verzwakt Hamas zeker aanzienlijk”, denkt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Meloni hoopt dat de dood van Israëls voornaamste overgebleven doelwit de weg effent naar „een nieuwe fase”, naar een wapenstilstand, de vrijlating van de Israëlische gijzelaars en de wederopbouw van Gaza. Sinwar was de man achter de bloedige aanval van Hamas op Israël van ruim een jaar geleden, memoreert ze. Die aanval was aanleiding voor Israël om de Gazastrook binnen te vallen om Hamas uit te schakelen.

Sinwars leidersrol maakt zijn dood een aderlating voor Hamas, denkt Von der Leyen. Maar voor de Gazanen is het juist een opsteker, vindt voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU. Sinwar was niet alleen verantwoordelijk voor het leed in Israël, maar „ook voor het menselijke leed van de bevolking van Gaza door zijn handelen”.

Lichaam van Hamasleider Sinwar naar Tel Aviv voor onderzoek
ANP

Het lichaam van de gedode Hamasleider Yahya Sinwar is naar Tel Aviv gebracht voor „verder onderzoek”, meldt de Israëlische politie. Israël claimde donderdag dat hij gedood is bij een gevecht in de Gazastrook, waarna Israëlische troepen zijn lichaam meenamen naar Israël.

De Israëliërs zouden bij toeval op Sinwar zijn gestuit in Rafah en herkenden hem pas toen hij al was gedood. Volgens de Israëlische politie is de Hamasleider geïdentificeerd op basis van zijn DNA.

Biden bevestigt dood Hamasleider en vindt het een goede dag
ANP

De Amerikaanse president Joe Biden bevestigt dat de Hamasleider Yahya Sinwar is gedood. Hij zei dat het een goede dag is voor Israël en de VS en voor de wereld. Hij heeft vernomen dat DNA-tests hebben uitgewezen dat Sinwar is omgekomen. Biden zei snel met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te spreken.

Vicepresident Kamala Harris sluit zich aan bij Bidens woorden. Ze zegt dat de dood van Sinwar „de mogelijkheid biedt om de oorlog in Gaza eindelijk te beëindigen”. Volgens Harris is Sinwar verantwoordelijk voor de dood van duizenden burgers. Ze hoopt dat „de familie van de slachtoffers van Hamas een gevoel van opluchting voelen”.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer