BuitenlandOorlog Israël en Hezbollah
Israël: Sleutelrol voor VN-vredesmissie na oorlog met Hezbollah

Israël ziet een sleutelrol weggelegd voor de VN-vredesmissie Unifil in Libanon nadat de oorlog met Hezbollah is afgelopen. Dat schreef de Israëlische buitenlandminister Israel Katz woensdag op X.

Militairen van de VN-vredesmacht Unifil patrouilleren in Zuid-Libanon. beeld AFP
Militairen van de VN-vredesmacht Unifil patrouilleren in Zuid-Libanon. beeld AFP

Volgens Katz hecht Israël „grote waarde aan de activiteiten van Unifil” en heeft het land „geen intentie om de organisatie of haar personeel te schaden”.

Katz schrijft verder dat Hezbollah personeel van Unifil als „menselijk schild” gebruikt door Israëlische soldaten aan te vallen vanaf locaties waar het VN-personeel zich ophoudt.

De ministers van Defensie van de zestien EU-landen die aan Unifil bijdragen, hebben woensdag een video-overleg gevoerd over de huidige situatie. Het Italiaanse ministerie meldde na afloop dat de landen hebben gesproken over een herziening van het mandaat van de missie, zodat de VN-soldaten „effectiever en veiliger” kunnen opereren.

De zestien landen toonden zich volgens de verklaring bereid de politieke druk op Israël verder op te voeren, zodat verdere incidenten uitblijven.

Sinds Israël een grondoperatie begon in Libanon eerder deze maand zijn herhaaldelijk locaties waar Unifilpersoneel zich bevindt onder vuur komen te liggen. Vijf blauwhelmen zijn gewond geraakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer