Economie
Nvidia stijgt op hoger Wall Street na weggenomen zorgen

Nvidia was maandag een van de stijgers op een positief gestemd Wall Street. De belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld heeft zorgen van beleggers over vertraagde producten en groeivooruitzichten op de lange termijn weggenomen. Het aandeel steeg 2,4 procent op de beurzen in New York naar het hoogste niveau ooit.

ANP

Topman en oprichter van Nvidia Jensen Huang zei dat de Blackwell-chip, die het bedrijf eerder dit jaar onthulde, „volop in productie” is en dat de vraag ernaar „waanzinnig” is. De opmerkingen volgden op een eerdere vertraging van de AI-chip door technische problemen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 43.065,22 punten. De brede S&P 500-index steeg 0,8 procent tot 5859,85 punten en techgraadmeter Nasdaq klom 0,9 procent tot 18.502,69 punten.

Ook andere techbedrijven waren gewild onder beleggers. Zo won Alphabet, het moederbedrijf van Google, 1,1 procent. Google heeft maandag een overeenkomst gesloten met de start-up Kairos Power. Het techbedrijf neemt elektriciteit af voor zijn AI-activiteiten van kernreactoren die zijn gebouwd door Kairos Power. Het is niet bekend hoeveel geld met de deal gemoeid is.

Boeing daalde 1,3 procent. De vliegtuigfabrikant gaat 17.000 banen schrappen om kosten te besparen. Dat is zo’n 10 procent van het personeelsbestand. Boeing kampt ook met een staking van zo’n 33.000 medewerkers in fabrieken in het noordwesten van de Verenigde Staten die al bijna een maand duurt. De Amerikaanse onderminister voor Arbeid Julie Su is naar Seattle gereisd om over de staking te praten met de vliegtuigbouwer en vakbond IAM.

Sirius XM steeg 7,9 procent. Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van de bekende beursmiljardair Warren Buffett, heeft het belang in het internet- en satellietradiobedrijf verder uitgebreid naar 32 procent.

De euro was 1,0907 dollar waard, tegen 1,0906 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent minder op precies 74 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 77,61 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer