Mens & samenlevingMens & samenleving
Zoekgeraakte maquette prijkt nu in gemeentehuis

Het schaalmodel van het oude stationsgebouw van Capelle aan den IJssel dat Capellenaar Martin van Holst (59) twintig jaar geleden maakte, was lange tijd zoek. Sinds de maquette weer is opgedoken, staat hij permanent in het gemeentehuis.

Redactie Achterkrant
Martin van Holst voor de maquette van het oude stationsgebouw van Capelle aan den IJssel in het gemeentehuis. beeld Dennis Wisse
Martin van Holst voor de maquette van het oude stationsgebouw van Capelle aan den IJssel in het gemeentehuis. beeld Dennis Wisse

Van Holst bouwde de maquette tussen 2003 en 2006 voor de tentoonstelling ”Capelle in het spoor”. Het bouwwerk is eigenlijk een diorama, zegt hij, een driedimensionale opstelling, want Van Holst heeft ook een deel van de omgeving van het station nagebouwd.

Na de expositie werd het gebouw opgeslagen in een kelder van het gemeentehuis. Daar raakte het zoek, tot het in 2022 bij een opruimronde beschadigd en vervuild weer opdook. Nadat Van Holst het diorama had opgeknapt, kreeg het een permanente plek in de hal van het gemeentehuis.

Naast dit station heeft Van Holst ook onder meer diverse kerken nagebouwd, evenals zijn ouderlijk huis, het tunnelportaal van het Duitse Sankt Goar en het monumentale seinhuisje van Simpelveld in Limburg.

Het schaalmodel van het oude stationsgebouw van Capelle aan den IJssel. beeld Dennis Wisse

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer