Buitenland
Twee kandidaten strijden nog om leiderschap Britse Conservatieven

De Britse oud-ministers Kemi Badenoch (Handel) en Robert Jenrick (Immigratie) strijden als laatste twee kandidaten om het leiderschap van de Conservatieve Partij. Voormalig buitenlandminister James Cleverly is woensdag in de voorlaatste ronde afgevallen.

ANP

Cleverly kreeg bij de stemming onder Conservatieve parlementariërs slechts 37 stemmen, terwijl Badenoch en Jenrick er respectievelijk 42 en 41 kregen. Hij was bij de stemming van dinsdag nog de populairste onder de laatste drie kandidaten. Andere geïnteresseerden voor het leiderschap vielen al eerder af. In de laatste ronde mogen alle leden van de Conservatieve Partij hun voorkeur uitspreken.

De Conservatieven lijken hiermee voor een rechtsere koers te kiezen. Badenoch en Jenrick worden allebei gezien als hardliners, terwijl Cleverly de meer gematigde kandidaat was. De 44-jarige Badenoch gold aan het begin van de race al als de favoriet om de nieuwe partijleider te worden. Ze spreekt zich vaak fel uit over de ‘woke’-cultuur en immigratie. Zelf heeft ze Nigeriaanse ouders en bracht ze een groot deel van haar jeugd door in Lagos.

Jenrick (42) droeg lang de bijnaam „Robert Generic”, omdat hij weinig opvallende standpunten had, maar de laatste jaren is hij naar rechts opgeschoven. Hij is kritisch op immigratie en stapte op als minister omdat hij het plan om asielzoekers te deporteren naar Rwanda niet ver genoeg vond gaan. Analisten zetten wel vraagtekens bij zijn oprechtheid, juist omdat hij eerder minder uitgesproken denkbeelden had.

De uitslag van de laatste stemming wordt op 2 november bekendgemaakt. De winnaar volgt Rishi Sunak op, die stopt na het grote verlies van de partij bij de parlementsverkiezingen in juli. Daarvoor werd het land en de partij slechts zeven weken geleid door Liz Truss, de opvolger van Boris Johnson.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer