Binnenland
Kwakzalversprijs voor erkenning van opleiding in osteopathie

De organisatie die toezicht houdt op het onderwijs in Nederland krijgt dit jaar een ‘prijs’ voor het steunen van kwakzalverij. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) erkende vorig jaar een opleiding osteopathie. Dat is een alternatieve manier van behandelen waarbij mensen met hun handen over het lichaam van een patiënt gaan om gezondheidsklachten weg te nemen.

ANP

Hogeschool THIM in Nieuwegein biedt de opleiding osteopathie aan. De Vereniging tegen de Kwakzalverij ziet dit als kwakzalverij en heeft de jaarlijkse Meester Kackadorisprijs daarom toegekend aan de NVAO. De toezichthouder kijkt vooral naar „de onderwijskundige kwaliteit van de opleiding” en niet of het om „een erkend gebied binnen de wetenschap” gaat, aldus de jury. In 2017 was de NVAO genomineerd voor dezelfde prijs om het erkennen van een opleiding manuele therapie.

Twee andere organisaties waren dit jaar ook genomineerd. Het ministerie van Defensie had de prijs kunnen krijgen voor het inzetten van ‘kwakzalverij’ bij trainingen voor medewerkers. Een Limburgse afdeling van artsenvereniging KNMG was voorgedragen, omdat ze een congres had georganiseerd met alternatieve behandelaars.

De Meester Kackadorisprijs ging vorig jaar naar het tijdschrift LINDA. Daarin komen mensen aan het woord die vertellen over alternatieve behandelingen. Zij zeggen bijvoorbeeld dat ze al jaren niet meer eten en hun eigen urine drinken, of dat ze aan reïncarnatietherapie doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer