Noodwet
Schalk: Senaatsfractie SGP heeft standpunt noodwet nog niet bepaald

De SGP-fractie in de Eerste Kamer heeft haar standpunt over de noodwet waarmee met name de PVV de asielinstroom wil indammen nog niet bepaald.

Redactie politiek
Peter Schalk, fractievoorzitter van de SGP in de Eerste Kamer. beeld Cees van der Wal
Peter Schalk, fractievoorzitter van de SGP in de Eerste Kamer. beeld Cees van der Wal

Dat benadrukt fractievoorzitter Peter Schalk desgevraagd tegenover het Reformatorisch Dagblad.

„Onze voorkeursoptie is duidelijk: een spoedwet”, aldus Schalk. De keus daarvoor noemt hij „de koninklijke route”. Tegelijk stelt hij dat de SGP voor een lastig dilemma komt te staan als de voortduringswet, de wet waarmee de noodmaatregelen formeel worden geregeld, straks onverhoopt wel de Tweede Kamer passeert, maar vervolgens in de Eerste Kamer dreigt te stranden. „Dan zijn de rapen ook gaar natuurlijk”, aldus Schalk.

De veronderstelling dat de SGP in die situatie hoe dan ook tegenstemt, noemt Schalk prematuur. „In dat geval gaan we eerst heel goed wegen wat er in die noodwet staat.”

Voorop staat dat ook de SGP vindt dat de asielinstroom moet worden ingedamd, zegt Schalk. „Een spoedwet kan op de steun van de SGP rekenen, mits die natuurlijk goed in elkaar zit. Cruciaal bij de noodwet is dat het kabinet een eventuele keus daarvoor dragend motiveert. Dan gaat het er dus om of de noodwet wel of niet voor dit doel gebruikt mag worden. Als dat juridisch in feite onhoudbaar is, dan stemmen we er natuurlijk niet mee in.”

Zonder de steun van de SGP is het voor het kabinet onmogelijk een eventuele noodwet door de Senaat te loodsen.

De PVV blijft erbij dat er „linksom of rechtsom” noodwetgeving moet komen, benadrukte voorman Geert Wilders dinsdag opnieuw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer