Buitenland
Parlement Japan stemt in met Ishiba als nieuwe premier

Het parlement in Japan heeft Shigeru Ishiba zoals verwacht aangewezen als de nieuwe premier van het land. De oud-minister van Defensie is sinds vorige week de leider van de Liberaal-Democratische Partij (LDP), die in Japan al decennialang aan de macht is.

ANP

De keizer moet Ishiba en zijn kabinet nog formeel benoemen tijdens een ceremonie in het keizerlijk paleis in Tokio. Dat gebeurt waarschijnlijk deze dinsdag nog. Ishiba is de opvolger van Fumio Kishida. Die stelde zich vanwege zijn dalende populariteit niet meer verkiesbaar voor het leiderschap van de LDP. De partij kreeg de laatste tijd te maken met enkele politieke schandalen.

Het Japanse persbureau Kyodo stelt dat het premierschap van Ishiba een „uitdagend begin” kent, omdat hij het vertrouwen in de partij moet herstellen en de tijdens de leiderschapsverkiezing toegenomen verdeeldheid binnen de partij ongedaan moet maken. Bovendien heeft Japan te maken met hoge inflatie en toenemende veiligheidsdreigingen vanuit China en Rusland. Ishiba kondigde maandag al vervroegde verkiezingen aan voor 27 oktober.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer