Binnenland
Rotterdam staat voor ‘grote uitdaging’ door minder geld van Rijk

De gemeente Rotterdam is in 2025 beduidend meer geld kwijt aan zorg omdat de kosten zijn opgelopen. Tegelijkertijd komt er minder geld van het Rijk voor onder andere bijstand en zorg, waardoor Rotterdam een greep in de reserves moet doen. Dat staat in de conceptbegroting die woensdag bekend is gemaakt. Daarin wordt ook gemeld dat er naar verwachting ruim 4,9 miljard euro op de balans staat, ongeveer hetzelfde als dit jaar.

ANP

„De stad staat voor grote uitdagingen. Tegelijkertijd blijven de kosten voor zorg stijgen en komt de begroting onder druk te staan”, stellen de rekenaars. Rotterdam denkt komend jaar zo’n 150 miljoen euro meer kwijt te zijn aan de zorgkosten dan in de begroting van dit jaar. Om de balans sluitend te krijgen wordt ruim 80 miljoen euro aan de gemeentelijke reserves onttrokken.

„Ondanks de financiële uitdagingen blijven investeringen in de stad doorgaan”, schrijft het college. „Rotterdam wil samen met woningcorporaties en bedrijven duurzaam en betaalbaar bouwen en er wordt geïnvesteerd in bedrijfsruimten om werkgelegenheid te stimuleren. Ook investeringen in belangrijke projecten, zoals het Nelson Mandelapark en de ontwikkeling van de nieuwe stadsbrug gaan door.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer