Koninklijk Huis
Turbulente tijden voor kroonprinses Mette-Marit

Kroonprinses Mette-Marit maakt pittige tijden door. Naast de beperkingen die ze ervaart door een chronische ziekte kampt de Noorse prinses nu ook met familieperikelen.

Corine Boone
Familiefoto. V.l.n.r.: prinses Ingrid Alexandra, koning Harald, kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit, koningin Sonja, prins Sverre Magnus. beeld AFP, Cornelius Poppe
Familiefoto. V.l.n.r.: prinses Ingrid Alexandra, koning Harald, kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit, koningin Sonja, prins Sverre Magnus. beeld AFP, Cornelius Poppe

Kroonprinses Mette-Marit (51) heeft grote zorgen om haar oudste zoon, de 27-jarige Marius Borg Høiby. De prinses kreeg hem uit een eerdere relatie, vier jaar voordat zij trouwde met kroonprins Haakon. Hoewel Marius al geruime tijd op zichzelf woont, brengt hij zijn moeder en de Noorse koninklijke familie in ernstige verlegenheid door zijn discutabele gedrag. Mette-Marits zoon werd begin vorige maand gearresteerd omdat hij verbaal en fysiek geweld zou hebben gebruikt tegen zijn toenmalige vriendin; zij zou hierbij een hersenschudding hebben opgelopen. Ook vernielde Marius spullen in haar appartement in Oslo.

Marius bekende schuld in de zaak en liet in een verklaring aan de Noorse omroep NRK weten dat hij op het moment van de mishandeling onder invloed van alcohol en cocaïne was. „Ik heb verschillende psychische stoornissen, waardoor ik tijdens mijn opvoeding en volwassen leven uitdagingen heb gehad en nog steeds heb”, verklaarde Marius. „Ik ben in het verleden behandeld voor middelenmisbruik. Ik zal de behandeling hervatten en die zeer serieus nemen.”

Mette-Marit met haar oudste zoon Marius. beeld AFP, Lise Åserud

De zoon van Mette-Marit noemde het drugsgebruik en zijn diagnoses „geen excuus” voor wat hij aanrichtte. „Ik weet dat mijn daden een grote invloed op jullie hebben gehad. Dit had nooit mogen gebeuren en ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn daden.”

Verbod

Met een contactverbod als straf werd Marius op vrije voeten gesteld. Begin deze maand werd hij echter opnieuw gearresteerd, omdat bleek dat hij het verbod had overtreden. Ook werd Marius door meerdere ex-partners beschuldigd van psychisch en fysiek geweld.

Met de recente ontwikkelingen brengt Marius Borg Høiby met name zijn moeder in een lastig parket. Hij is dan wel geen officieel lid van het Noorse koningshuis en heeft om die reden geen publieke rol, toch is hij als eerste zoon van de toekomstige Noorse koningin verbonden met de koninklijke familie. Marius lijkt een goede band te hebben met zijn moeder en kroonprins Haakon en ook met de twee kinderen die het kroonprinselijk paar samen kreeg: prinses Ingrid Alexandra (20) en prins Sverre Magnus (18). Bij speciale gelegenheden is Marius vrijwel altijd present. Zo was hij aanwezig op het officiële verjaardagsfeest dat prinses Ingrid Alexandra gaf toen zij achttien jaar werd.

Tijdens het staatsbezoek van het Deense koningspaar in mei was Mette-Marit present. Links koningin Sonja, rechtsachter kroonprins Haakon. beeld AFP, Rodrigo Freitas

Rust

Voor de koninklijke familie van Noorwegen zijn de recente negatieve berichten over Marius geen goed nieuws en ze maken in het bijzonder Mette-Marit extra kwetsbaar, omdat de kroonprinses al lange tijd tobt met haar gezondheid. Het Noorse hof maakte zes jaar geleden bekend dat Mette-Marit lijdt aan een chronische ziekte, een ongebruikelijke variant van longfibrose; een ziekte waarbij zuurstof niet goed opgenomen wordt en ze benauwd of kortademig kan worden. De ziekte kan ook invloed hebben op de gemiddelde levensverwachting.

Voor de kroonprinses hakte de diagnose er flink in. Ze moest het noodgedwongen rustiger aan doen en dat viel haar zwaar. Bij de bekendmaking van haar ziekte benadrukte Mette-Marit dat ze er alles aan deed om „zo veel mogelijk te werken en zo veel mogelijk aan officiële gelegenheden deel te nemen”. In 2019 liet de kroonprinses zich in een interview met de Noorse televisie voor het eerst zelf uit over haar ziekte. Ze vertelde dat ze het lastig vindt om er in het openbaar over te praten en dat ze er ook bewust niet veel aandacht op wil vestigen.

Vorig jaar blikte de kroonprinses in een interview summier terug op haar ziekteverloop. Naar eigen zeggen probeert ze „het beste van de situatie” te maken en positief te blijven denken. „Ik kan meer zelf beslissen over mijn dagelijkse leven en ik realiseer me hoe goed het voor mij is. Ik kan gewoon wandelen en heb meer tijd om te leven. Het leven is wat rustiger geworden”, aldus Mette-Marit.

Koning

De longziekte bracht voor Mette-Marits publieke leven duidelijk beperkingen met zich mee. Zo moest de kroonprinses de afgelopen jaren officiële werkbezoeken afzeggen, kon ze niet bij de feestelijkheden rondom het 50-jarig jubileum van de Zweedse koning Carl Gustaf zijn en was ze ook de enige die vorig jaar ontbrak op de traditionele kerstfoto van de koninklijke familie.

Het afgelopen halfjaar is de kroonprinses weer meer zichtbaar. Begin dit jaar bezocht ze een internationale boekenbeurs in de Egyptische hoofdstad Caïro en in april wandelde ze delen van een historische pelgrimsroute langs de Noorse kust. Ook was Mette-Marit aanwezig bij twee inkomende staatsbezoeken die in mei plaatsvonden.

De aanwezigheid van zijn vrouw bij publieke taken doet kroonprins Haakon zichtbaar goed. De chronische ziekte van Mette-Marit trekt ook een wissel op zijn leven, nu hij er de afgelopen jaren vaak alleen voorstond.

Op de huwelijksdag van de Zweedse prins Carl Philip in 2015. beeld AFP, Jonathan Näckstrand

Daarnaast is Mette-Marit niet de enige in de Noorse koninklijke familie met gezondheidsproblemen. Haar schoonvader, de 87-jarige koning Harald, kampt al langere tijd met een broze gezondheid en liet in april via het hof weten dat hij minder koninklijke taken zal vervullen. De verklaring kwam naar buiten op het moment dat de koning een periode van ziekteverlof afsloot. Hij liep in februari een infectie op tijdens zijn vakantie in Maleisië en ging na een ziekenhuisopname met ziekteverlof.

Voor Haakon betekende het besluit nogal wat. Zijn officiële taken werden uitgebreid en de kroonprins wordt op deze manier nog intensiever voorbereid op zijn toekomstige functie als koning van Noorwegen. Dat ambt laat vooralsnog op zich wachten, want Harald is vastbesloten om zo lang als hij leeft regerend staatshoofd te blijven.

Dienstplicht

Naast de zorgen die het kroonprinselijk paar doormaakt, zijn er ook blijde gezinsmomenten. Prinses Ingrid Alexandra is actief aan de slag in het Noorse leger. Haar dienstplicht duurt nog tot het einde van het jaar. Na de basistraining zal Ingrid Alexandra een specifieke opleiding gaan volgen bij het leger. Door haar studie aan de militaire academie kan de prinses minder publieke taken vervullen. Ze was op 17 mei wel aanwezig bij de viering van de nationale feestdag in Noorwegen en droeg tijdens de balkonscène haar militaire uniform.

Tijdens de viering van de Noorse nationale feestdag op 17 mei. Prinses Ingrid Alexandra is in militaire dienst. beeld AFP, Heiko Junge

Ook met zoon Sverre Magnus gaat het goed. Voor de zomervakantie haalde de prins zijn diploma na drie jaar studie aan de Elvebakken High School in Oslo. Haakon en Mette-Marit woonden beiden de slotceremonie voor afgestudeerde leerlingen bij.

Enkele weken geleden maakte het kroonprinselijk paar bekend dat Sverre Magnus het ouderlijk huis, landgoed Skaugum, heeft ingeruild voor de Noorse stad Trondheim. De 18-jarige prins woont en werkt er in ieder geval tot de Kerst. Wat hij er doet, hielden zijn ouders privé.

Sverre Magnus woont hoogstwaarschijnlijk niet alleen in Trondheim, want zijn vriendin Amalie Giaever MacLeod werkt bij een kunstgalerie in de Noorse stad. Amalie kwam eind vorige maand in beeld, omdat Sverre Magnus haar meegenomen had naar de bruiloft van zijn tante, prinses Märtha Louise. Kroonprinses Mette-Marit leende voor de feestelijkheden zelfs een van haar eigen galajurken uit aan de vriendin van haar zoon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Noorwegen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer