Buitenland
Servië gaat ook dienstplicht weer invoeren

Servië gaat ook weer dienstplicht invoeren. De regering heeft besloten dat er een dienstplicht voor jonge mannen moet komen die zal bestaan uit zestig dagen training plus vijftien dagen oefening. Vrouwen kunnen vrijwillig dienst nemen. Volgens president Aleksandar Vucic is dit besluit belangrijk voor de militaire paraatheid van het land. Critici van het plan vrezen dat het erg duur gaat worden en weinig zal opleveren.

ANP

Servië heeft veertien jaar geleden de dienstplicht afgeschaft. Het heeft een volledig beroepsleger sinds 2011. De strijdkrachten zijn over het algemeen slecht uitgerust en de leden verdienen relatief weinig geld. Er zijn daarnaast nog wel reserve-eenheden en vrijwilligersverbanden.

Recent kwam de minister van Defensie van het buurland Kroatië met een soortgelijk plan dat draait om een dienstplicht van twee maanden. Dat land heeft in 2008 de dienstplicht afgeschaft, maar die wordt 1 januari 2025 weer ingevoerd zei minister Ivan Anusic. Kroatië scheidde zich begin jaren negentig af van Joegoslavië in een onafhankelijkheidsoorlog. Servië, dat een dominerende rol speelde in de Joegoslavische federatie, raakte tijdens de ineenstorting van die federatie begin jaren negentig in een strijd verwikkeld met onder anderen Kroaten.

Onder de schaarse landen met dienstplicht in de Europese Unie zijn Finland, Griekenland en Zweden. Officieel is in Nederland de dienstplicht nooit afgeschaft, maar sinds 1997 worden dienstplichtigen niet meer opgeroepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer