Binnenland
ANWB: overheid onbetrouwbaar door snijden in mrb-compensatie

De ANWB vindt, samen met BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA, dat de overheid zich onbetrouwbaar toont door verder te willen snijden in de voorgenomen compensatie in motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto’s. Omdat een elektrische auto door de accu meer weegt dan een vergelijkbare auto die op brandstof rijdt, zou dit gecompenseerd worden met een gewichtscorrectie van 40 procent. In de nieuwe plannen die dinsdag zijn gepresenteerd gaat deze correctie naar 25 procent. Ook stopt de correctie een jaar eerder.

ANP

„Dit is een onaangename verrassing voor burgers en bedrijven. De volledige mrb-compensatie tot en met 2030 was namelijk al goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer en de percentages waren zelfs al bekend. Op basis daarvan zijn investeringen en bestellingen gedaan”, is te lezen in een verklaring van de organisaties. „De draai van het kabinet confronteert de consument nu met onverwachte extra kosten. Dit tast het vertrouwen in de overheid aan.”

De ANWB vreest dat mensen ontmoedigd worden om elektrisch te rijden, doordat het kabinet te snel stimuleringsmaatregelen afbouwt, zegt directeur Marga de Jager. „De aanschaf van een (elektrische) auto is een grote investering, dan moet je kunnen rekenen op voorspelbaarheid van de bijbehorende belasting”, aldus De Jager.

Door het wegvallen van verschillende overheidsregelingen gaan consumenten in veel gevallen voor een elektrische auto meer motorrijtuigenbelasting betalen dan voor een vergelijkbare auto op benzine, aldus de ANWB. De verkeersdienst heeft berekend dat de kosten door verschillende overheidsregelingen de komende jaren zo hard stijgen dat men in 2026 8000 euro meer betaalt voor een gemiddelde elektrische auto dan voor dezelfde auto in 2022. De ANWB roept het kabinet op om er oog voor te houden dat de transitie naar elektrisch vervoer betaalbaar moet blijven om de gestelde doelen te halen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer