Buitenland
Partijleider CDU Merz wordt lijsttrekker voor christendemocraten

De partijleider van de Duitse christendemocratische partij CDU, Friedrich Merz, wordt zoals verwacht komend jaar de lijsttrekker van de christendemocraten in de parlementsverkiezingen. Merz heeft dit met de partijleiding en met de leider van de Beierse tak van de christendemocraten, de CSU, Markus Söder, afgesproken.

ANP

De 57-jarige Söder had zelf ambities de ‘Kanzlerkandidat’ te worden, maar laat de eer aan Merz. Hij zei na een onderhoud met Merz dinsdag dat „de vraag wie de kandidaat voor het bondskanselierschap wordt, kort beantwoord kan worden: Friedrich Merz gaat het doen”. Söder zei daar helemaal achter te staan. De twee gaven samen een persconferentie.

De partij die ook de ‘Union’ (CDU/CSU) genoemd wordt, gaat nu de verkiezingen van 28 september 2025 in met de 68-jarige Merz als lijsttrekker. Merz werd als tiener al lid van de partij en was een rivaal van Angela Merkel. Hij stapte uiteindelijk voor haar opzij en verdween in 2009 uit het parlement en vrijwel helemaal uit de politiek. Merz is ook een puissant rijke jurist en zakenman.

Bij de laatste verkiezingen in 2021 heeft Merz een comeback in de Bondsdag gemaakt. Hij geldt als een veel conservatievere christendemocraat dan Merkel die regeringsleider was van 2005 tot 2021.

De christendemocraten vormen de grootste oppositiepartij en staan in opiniepeilingen ver boven de andere politieke partijen. Ze zouden nu op de steun van meer dan een derde van de kiezers kunnen rekenen. De huidige regeringscoalitie van SPD, Groenen en de FDP zou nu nog slechts de steun hebben van minder dan een derde van de kiezers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer