Buitenland
Dodental door overstromingen in Myanmar loopt op

Door overstromingen in Myanmar zijn zeker 74 mensen om het leven gekomen als gevolg van tyfoon Yagi, melden staatsmedia zondag. In de hele regio, waaronder ook Vietnam, Laos en Thailand steeg het dodental daarmee naar bijna 350 mensen door het natuurgeweld.

ANP

Nog 89 mensen worden vermist, en naast 65.000 huizen zijn ook vijf dammen verwoest. Meer dan 235.000 mensen zijn hun huis ontvlucht. Het militaire regime van Myanmar deed eerder deze week een zeldzame oproep aan de internationale gemeenschap voor noodhulp. In het verleden blokkeerde de junta juist humanitaire hulp.

Hoe ernstig de situatie in Myanmar precies is, blijft lastig in te schatten. Vrijdag sprak het militaire regime nog van dertig doden, maar liet het ook weten het contact te zijn verloren met een aantal gebieden. Door aardverschuivingen zijn wegen en bruggen onbegaanbaar en telefoon- en internetverbindingen verbroken.

De natuurramp die Myanmar heeft getroffen komt bovenop politieke chaos in het land. In 2021 pleegde het leger een staatsgreep, waardoor die chaos nog groter werd. Naar schatting 2,7 miljoen mensen zijn daardoor in Myanmar op de vlucht.

Of Myanmar de gevraagde internationale hulp ook krijgt, is nog onduidelijk. Het Rode Kruis en de Verenigde Naties konden daar tegen persbureau AFP niets over zeggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer