Podcast Sprekend RD
De fatbike aan banden gelegd

De fatbike is razend populair, vooral onder jongeren. Met hun stoere uiterlijk en brede banden zijn ze een gewild vervoermiddel, maar er schuilt ook een gevaar: veel fatbikes worden opgevoerd, waardoor ze veranderen in ‘sjoemelscooters’ die veel sneller rijden dan de toegestane 25 km/u.

Redactie podcast
Beeld: bewerking RD
Beeld: bewerking RD

Dit leidt tot grote zorgen bij artsen, gemeenten en verkeersveiligheidsorganisaties, omdat het aantal ongelukken blijft toenemen. In deze aflevering gaat Willemijn Pomper, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland, dieper in op deze zorgen. Ze pleit voor strengere regels om fatbikes veiliger te maken, zoals een verplichte minimumleeftijd voor gebruikers en een helmplicht. Volgens haar zijn deze maatregelen essentieel om de groeiende groep jonge bestuurders beter te beschermen tegen ongelukken.

Jakko Gunst, politiek redacteur bij het RD, werpt een blik op de politieke dilemma’s rond de invoering van nieuwe wetgeving. Hij legt uit dat er in de Tweede Kamer weliswaar brede steun is voor strengere regelgeving, maar dat het moeilijk is om de juiste balans te vinden tussen veiligheid en innovatie. Politieke partijen worstelen met de vraag hoe ver de maatregelen moeten gaan zonder scholieren en andere gebruikers die afhankelijk zijn van fatbikes te benadelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer