Binnenland
Faber gaat ‘heel snel’ crisismaatregelen in gang zetten

Asielminister Marjolein Faber gaat „heel snel” de vreemdelingenwet deels buiten werking stellen en crisismaatregelen nemen. Die voorstellen worden „voorgelegd aan de ministerraad” en kunnen dan vrijwel meteen van kracht worden.

ANP

Faber werkt nog wel aan de vereiste onderbouwing voor de noodgreep, zegt ze na afloop van haar eerste Kamerdebat. Maar meerdere media melden al dat de stappen vrijdag worden aangekondigd. Ze zouden deel uitmaken van het regeringsprogramma dat het kabinet dan presenteert. Faber bevestigt dat het programma deze maatregelen zal noemen, maar wil niet met zoveel woorden zeggen dat ze dan ook meteen ingaan. Fabers ministerie, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de andere betrokken instanties zijn al op de stappen voorbereid, stelt de PVV-minister.

Het noodbesluit, bedoeld voor crisissituaties, was al aangekondigd in het coalitieakkoord voor het aantreden van het nieuwe kabinet. Dat besluit maakt het mogelijk om tijdelijk crisismaatregelen te nemen zoals de inperking van gezinshereniging, bezwaar en beroep en hernieuwde asielaanvragen. Net als tijdens de coronacrisis hoeft het kabinet instemming van de Tweede Kamer niet af te wachten, maar kan het meteen handelen. Vervolgens moet Faber wel een voorstel naar de Kamer sturen om de maatregelen in de wet op te nemen.

Oppositiepartijen protesteerden donderdag fel tegen het middel dat Faber kiest, ook een migratiekritische partij als de SGP. Kamerlid Diederik van Dijk vraagt zich af of het passeren van het parlement wel wijs is.

Faber houdt vol dat „het allemaal klopt, het is allemaal volgens de wet”. Ze wijst erop dat de Kamer zich later kan uitspreken over het wetsvoorstel dat de crisismaatregelen uiteindelijk moet wettigen, maar dat sust de critici niet. CDA-leider Henri Bontebal stelt dat ook iets wat juridisch is toegestaan, toch de democratie en de rechtsstaat kan schaden.

Regeringspartij NSC, zelfverklaard hoeder van de rechtsstaat binnen de regeringscoalitie, steunt de minister. Nederland maakt een asielcrisis door en deze noodgreep is dus nodig, vindt Diederik Boomsma. Wel moet die zo zorgvuldig worden onderbouwd dat die ook voor de rechter standhoudt, en die motivering moet de ministerraad nog goedkeuren.

De ministerraad komt vrijdag bijeen. Als die akkoord gaat, kan premier Dick Schoof vervolgens het noodbesluit uitvaardigen. Schoof zei eerder dat dat zeker niet vóór Prinsjesdag, komende dinsdag, zou gebeuren. Faber stelde dat het wél rond de derde dinsdag van september zou kunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer