Tyfoon Yagi Vietnam
Zwaarste tyfoon in dertig jaar teistert Vietnam 

Een kolossale brug die instort, wijken die blank staan en grootschalige stroomuitval: tyfoon Yagi ontwricht het leven in Vietnam. Overvloedige regenval in het land eiste zeker 143 levens en verwondde minstens 750 mensen. Een veelvoud werd van huis en haard verdreven.

De stad Yen Bai is overstroomd als gevolg van de tyfoon. beeld EPA, Vietnam News Agency
De stad Yen Bai is overstroomd als gevolg van de tyfoon. beeld EPA, Vietnam News Agency

Aardverschuivingen en overstromingen ontstonden in het noorden van Vietnam nadat tyfoon Yagi, de heftigste storm waarmee Vietnam de afgelopen decennia te maken kreeg, zaterdag de noordoostkust van Vietnam bereikte. De nasleep ervan zorgt nog steeds voor veel regen en narigheid. Ook het centrum van hoofdstad Hanoi dreigt te overstromen. Veel schooldeuren blijven deze week dicht.

In de regio zijn tienduizenden huizen beschadigd en tal van rijstvelden vernietigd. Een belangrijke brug van 375 meter lang boven de Rode Rivier stortte in. Zeker acht mensen verdwenen in het kolkende water en zijn tot dusver niet teruggevonden. In totaal zijn nog zo’n zestig mensen vermist.

Duizenden militairen zijn opgetrommeld om getroffenen bij te staan en te helpen evacueren. Het gevaar is nog allerminst geweken. Zo stijgt het waterpeil van rivieren tot gevaarlijke hoogte. De Rode Rivier heeft in zestien jaar tijd niet zo hoog gestaan als nu. Ook woensdag wordt nog zware regen verwacht, waardoor rekening moet worden gehouden met nieuwe overstromingen.

In de getroffen regio zijn ook voor het Westen belangrijke bedrijven als Samsung en Foxconn actief. De laatste levert onderdelen voor producten van Apple. Momenteel is het nog onduidelijk of en in hoeverre deze bedrijven getroffen zijn.

Vorige week trok Yagi over het Zuid-Chinese eiland Hainan en de Filipijnen. Er kwamen hierbij zeker 24 mensen om het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer