Kerk & religieVrijlating zendingswerkers
Dertien Nicaraguaanse zendingswerkers vrijgelaten

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt de vrijlating van 135 politieke gevangenen in Nicaragua. Onder hen bevinden zich ook dertien kerkelijke werkers, afkomstig van de christelijke organisatie Mountain Gateway. De gevangenen waren medewerkers van een zendingstak van de stichting.

Bijbelstudie in Nicaragua. beeld Open Doors
Bijbelstudie in Nicaragua. beeld Open Doors

Mountain Gateway organiseerde in 2023 diverse massale evangelisatiesamenkomsten. De grootste vond plaats in november, in Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Hier kwamen 200.000 mensen samen. Een maand later werden de kerkelijk werkers opgepakt door de Nicaraguaanse overheid.

De gevangenen werden onterecht beschuldigd van witwassen en veroordeeld tot gevangenisstraffen van 12 tot 15 jaar en boetes tot 80 miljoen dollar per persoon. In februari reisde Jon Britton Hancock, de oprichter van Mountain Gateway, af naar Washington om bij de Amerikaanse overheid te lobbyen voor zijn werkers. Onderhandelingen tussen Amerika en Nicaragua leidden uiteindelijk tot de vrijlating van de kerkelijk werkers.

Recent ontbond de Nicaraguaanse overheid ook 1500 ngo’s, waaronder diverse christelijke organisaties. Ook deze instanties werden beschuldigd van financieel wanbeleid.

Hancock noemt de gebeurtenissen rondom Mountain Gateway in het Amerikaanse programma Washington Watch een vorm van christenvervolging. Ook stelt hij dat de situatie veel invloed heeft op de Nicaraguaanse christenen; diverse kerken worden gesloten. De gebeurtenissen zorgen voor angst en weerhouden de Nicaraguanen ervan om openlijk uit te komen voor hun overtuigingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer