Buitenland
Gouverneur New York wilde uitwijzing Chinese consul-generaal

De Chinese consul-generaal in New York is daar niet meer werkzaam na een affaire rond een voormalige medewerker van de gouverneur van de staat. De oud-medewerker wordt beschuldigd van meerdere misdrijven en de Chinese overheid was daar volgens gouverneur Kathy Hochul bij betrokken. Daarom had ze geen vertrouwen meer in de vertegenwoordiging in New York, zei ze volgens CNN en Politico.

ANP

Hochul reageerde boos op het nieuws dat haar voormalige vicestafchef Linda Sun ervan wordt verdacht heimelijk de belangen van China te hebben behartigd. De gouverneur noemde dat een „absoluut misbruik van het vertrouwen van twee regeringen van deze staat”. Ze stelde dat zelfs haar handtekeningen op documenten zijn vervalst, schrijft CNN.

Gouverneur Hochul vroeg het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar eigen zeggen om de diplomaat uit te wijzen „en mij is verteld dat de consul-generaal niet meer in de missie in New York is”. Buitenlandse Zaken beklemtoonde dat de consul-generaal niet is uitgewezen, maar volgens planning is vertrokken nadat zijn termijn erop zat. China heeft de berichten over het vertrek van de eigen diplomaat in New York nog niet bevestigd.

Sun wordt volgens Amerikaanse media verdacht van visumfraude, witwaspraktijken en andere misdrijven. Ze zou onder meer hebben ingegrepen om ontmoetingen te voorkomen tussen topbestuurders uit de staat en vertegenwoordigers van Taiwan, een eilandstaat die door China wordt gezien als eigen grondgebied.

De voormalige vicestafchef en haar echtgenoot, die ook wordt vervolgd, zeggen onschuldig te zijn. Volgens aanklagers gebruikten ze steekpenningen bij de aankopen van dure woningen en luxe auto’s, waaronder een Ferrari. De gouverneur benadrukte volgens Politico herhaaldelijk dat Sun was aangenomen door haar voorganger en deed haar af als een medewerker op „middelhoog” niveau in haar bestuur. Sun werkte ook voor die vorige gouverneur, Andrew Cuomo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer