Kerk & religieKerk dichtbij
”Eben Haëzer” aan de Cuneraweg in Ochten 

In het ruitje boven de voordeur van de nieuwe kerk in Ochten staat ”Eben-Haëzer”. Een ambtsdrager zegt in de consistoriekamer: „Tot nu toe heeft ons de HEERE geholpen. En men noemt Zijn Naam Wonderlijk.”

Jan van 't Hul
V.l.n.r.: H.G.J. Visser, G. Golstein, J.D. Huibers en W.F. Bunt.beeld RD, Anton Dommerholt
V.l.n.r.: H.G.J. Visser, G. Golstein, J.D. Huibers en W.F. Bunt.beeld RD, Anton Dommerholt

Aan de Cuneraweg aan de rand van het Betuwse dorp Ochten staat het nieuwe kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in Ochten. Afgelopen vrijdag is het in gebruik genomen. Achter de kerk strekken de boomkwekerijen zich uit. Vlakbij stroomt de Waal.

Klassiek

”Eben-Haëzer” staat er boven de voordeur. beeld RD, Anton Dommerholt

Binnen in de kerkzaal speelt het orgel. Psalm 65: „Daar zal ons ’t goede van Uw woning, verzaden reis op reis.” Aan het kerkdak hangen zes kroonluchters. Op grijze vloertegels staan vergrijsde beukenhouten opklapbanken. Er zijn 650 zitplaatsen, 250 meer dan in de oude kerk aan De Molenhof. Als het nodig is, kan er nog een zaal in gebruik genomen worden.

Het orgel is afkomstig uit de voormalige gereformeerde Kruiskerk in Lutten en werd in 1970 gebouwd door de firma Verschueren uit Heythuysen. De orgelkas is gebouwd in 1906 door Jan Proper.

In de consistoriekamer zitten de vier leden van de bouwcommissie, H.G.J. Visser en W.F. Bunt, beiden ook diaken, en G. Golstein en J.D. Huibers. Gevieren zijn ze blij met de nieuwe kerk. Diaken Visser: „Dit is een sober en ingetogen kerkgebouw, maar toch echt voluit als kerk herkenbaar. Zo wilden we het ook.” Diaken Bunt: „Je kunt dit ontwerp ook bescheiden en klassiek noemen, passend bij het landelijk karakter van de omgeving.”

Als de bouwcommissieleden terugkijken op de bouwperiode zeggen ze: „De Heere heeft het wonderlijk wel gemaakt. Tussen de eerste aanvraag om het bestemmingsplan te wijzigen en de oplevering liggen slechts ruim twee jaren. Dat had ook heel anders kunnen zijn.” Visser: „En men noemt Zijn Naam Wonderlijk. Die woorden zijn in de kerkenraadskamer de afgelopen tijd al heel vaak uitgesproken. Ook voor wat betreft de financiën heeft de Heere de harten geneigd, binnen en buiten de gemeente, maar ook binnen en buiten het land.”

Bij het ontwerp van het kerkgebouw heeft architect Laban onder meer gekeken naar de nieuwe kerk van de vrije gereformeerde gemeente te Kruiningen. De kerk in Ochten is alleen iets groter, twee meter breder en vier meter langer. Visser: „Bij de oude kerk ontbraken zalen en er was weinig parkeergelegenheid.”

Het nieuwe kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in Ochten. beeld RD, Anton Dommerholt

Gemeentegroei

De gemeente is de afgelopen jaren gegroeid tot 450 leden en doopleden (zie ”Van Echteld naar Ochten”). De oud gereformeerde gemeente in Nederland in Ochten is een echte streekgemeente. De leden komen uit de wijde regio, onder andere uit Ochten, Echteld, Opheusden, Kesteren en Dodewaard.

Diaken Visser wil nog graag herhalen wat ds. P. de Boer recent heeft gezegd over de nieuwe kerk: „We mogen niet opgaan in de schoonheid van het gebouw. Het is ons uitzien en gebed of de Heere met ons wil optrekken, ook naar het nieuwe gebouw.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer