MuziekOrganist
Geerten van de Wetering benoemd als organist Nieuwe Kerk Den Haag

Geerten van de Wetering (1985) is aangesteld als vaste bespeler van het Duyschot/Witte-orgel van de Nieuwe Kerk in Den Haag. Hij was al organist van de Haagse Kloosterkerk.

Redactie muziek
Geerten van de Wetering. Beeld Gerhard van Roon
Geerten van de Wetering. Beeld Gerhard van Roon

Dat liet de Stichting Nieuwe Kerk vandaag weten.

Het orgel in de Haagse Nieuwe Kerk wordt nieuw leven ingeblazen, schrijft de stichting. In de afgelopen jaren is het instrument gerestaureerd door de firma Reil. In 2023 werd het in gebruik genomen. De glasschermen voor het orgel, die sinds de jaren 90 het zicht op het instrument ontnamen, zijn beweegbaar gemaakt. Vanwege deze glasschermen werd het orgel decennialang weinig bespeeld en kwam de klank niet goed tot zijn recht.

Het orgel van de Nieuwe Kerk werd in 1703 voltooid door Johannes Duyschot. Theodorus van der Schuer beschilderde de orgelluiken met Bijbelse taferelen. Christian Gottlieb Friedrich Witte bouwde in 1867 een nieuw drieklaviers orgel met 28 registers in de oude kas. Daarbij gebruikte hij het pijpwerk van circa 15 registers van Duyschot.

De recente restauratie en aanpassing van de glasschermen is voor het bestuur van de Stichting Nieuwe Kerk aanleiding geweest een professionele organist in de persoon van Van de Wetering te benoemen, nadat Hero de Boer gedurende veertig jaar als amateurorganist aan het orgel verbonden was. Met ingang van het culturele seizoen 2024/2025 zal het orgel met regelmaat zijn te horen in de concertprogrammering van de Nieuwe Kerk. Komend najaar staan op vier woensdagavonden concerten met een hoofdrol voor het orgel gepland binnen de programmering van Amare, het tegenoverliggende concertgebouw dat de concertprogrammering in de Nieuwe Kerk verzorgt.

Op woensdag 18 september bijt titularis Geerten van de Wetering het spits af samen met orkest SoundWave Collective onder leiding van Ed Liebrecht, organist Francesca Ajossa (twee orgels en vierhandig) en panfluitist Matthijs Koene. Woensdag 16 oktober klinkt nieuwe muziek voor orgel en ensemble door Ensemble Klang en Van de Wetering. In november en december vinden twee solorecitals plaats: op woensdag 13 november treedt de Belgische organist Cindy Castello aan en op woensdag 4 december is organist Leo van Doeselaar te horen.

Van de Wetering is naast organist van de Kloosterkerk en de Nieuwe Kerk in Den Haag dirigent van het Woerdens Kamerkoor, artistiek leider van Podium21 en artistiek adviseur van Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk. Naast solistische optredens combineert hij het orgel veelvuldig met andere kunstvormen, zoals film, dans, elektronische muziek of video-art. Improvisatie en hedendaagse muziek vormen een belangrijk onderdeel van zijn spel. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem, eerder was hij finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl en Westfalen.

De organist werkte mee aan tientallen premières van nieuwe werken, zowel solo als in ensembleverband, van componisten als Kate Moore, Klaas de Vries, Oene van Geel en Willem Boogman. Hij is als organist verbonden aan het Herz Ensemble en de Residentie Bach Ensembles, waarmee hij onder andere de maandelijkse Bachcantatediensten in de Haagse Kloosterkerk uitvoert.

Hij studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel volgde hij een postgraduale aan de Universität der Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e-eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Daarnaast ontving hij lessen van Ansgar Wallenhorst (improvisatie) en Wiecher Mandemaker (koordirectie).

Meer informatie: amare.nl .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer