MuziekCd-recensie
Recensie: Bach door Les Arts Florissants fenomenaal en superieur

Goed nieuws voor liefhebbers van Bachcantates: op het label Harmonia Mundi is het ensemble Les Arts Florissants gestart met een project waarin het verschillende (helaas is niet vermeld hoeveel) cantates van Bach in chronologische volgorde wil gaan opnemen.

Gert-Jan Oosterom
beeld RD
beeld RD

Bij zo’n onderneming ligt het voor de hand een vergelijking te maken met de vele cyclussen die er al zijn (Harnoncourt, Gardiner, Herreweghe, Koopman, Pierlot, Belder). Na beluistering van dit eerste deel met orgelwerken uit Bachs tijd in Arnstadt (1703-1707) en drie cantates uit diens tijd in Mühlhausen (1707-1708) kan maar één ding worden geconcludeerd: dit is fenomenaal en superieur. Ten eerste is van meet af aan duidelijk dat Bach in die periode (hij was rond de twintig) al over ongehoorde en uitzonderlijke componeertalenten beschikte. Maar het is vervolgens verbluffend hoe Paul Agnew en de zijnen het materiaal vertolken. Ten eerste de klankrijkdom, mede dankzij een basso continuo bestaande uit cello, contrabas, fagot en theorbe. Vervolgens de gekozen tempi en vooral de contrastrijke wisselingen daarvan tussen de delen. Ook de frasering (inclusief verrassend legato en staccato), de expressiviteit, de verstaanbaarheid en de mengkleur van het vocale en instrumentale ensemble laten werkelijk niets te wensen over. De toevoeging, om Bach binnen zijn context te plaatsen, van een cantate van Kuhnau uit 1693 (met het heerlijke geluid van twee cornetten) is een schot in de roos. Vanaf nu is het reikhalzend uitzien naar de volgende albums. Op naar Weimar, Köthen en Leipzig!

J. S. Bach – Early Cantatas – A Life in Music vol. 1, Les Arts Florissants, Paul Agnew; Harmonia Mundi (HAF 8905364); € 16,99; bestellen: www.harmoniamundi.com

Christ lag in Todes Banden (Bach)
Nach dir, Herr, verlanget mich (Bach)
Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (Bach)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gedraaid

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer