Buitenland
Indiase premier Modi bezoekt president Zelensky in Kyiv

De Indiase premier Narendra Modi is in Kyiv aangekomen voor gesprekken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Het is de eerste keer dat een Indiase regeringsleider Oekraïne bezoekt sinds de voormalige Sovjetrepubliek in 1991 onafhankelijk werd.

ANP

Modi zei tegen Zelensky dat India bereid is een bijdrage te leveren aan pogingen vrede te bewerkstelligen en dat hij „daar persoonlijk als vriend” een rol in kan spelen. Hij is naar eigen zeggen met een boodschap van vrede naar Kyiv gekomen. Hij verdedigde het standpunt van zijn land en zei dat India altijd de soevereiniteit en territoriale onschendbaarheid van landen respecteert. Volgens de premier is India geen zwijgende toeschouwer en niet neutraal, maar staat het land altijd actief aan de kant van de vrede. Zelensky is naar eigen zeggen erg blij met het bezoek van „de vriend” Modi.

India heeft altijd nauwe relaties met de Sovjet-Unie en later Rusland gehad. Modi hoopt een bemiddelende rol te kunnen spelen. Voorafgaand aan zijn reis naar Kyiv zei hij dat „geen enkel probleem op het slagveld kan worden opgelost” en dat India „dialoog en diplomatie steunt om zo snel mogelijk vrede en stabiliteit te herstellen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer