Binnenland
Jonge steuren uitgezet in Waal bij Millingerwaard

Dertig jonge Europese steuren zijn vrijdag in de Waal bij de Gelderse Millingerwaard uitgezet. De komende dagen worden nog 220 van deze vissen verder stroomafwaarts vrijgelaten, meldt het Wereld Natuur Fonds, dat samen met ARK Rewilding Nederland en Sportvisserij Nederland werkt aan de herintroductie van de Europese steur.

ANP

De 250 steurtjes van anderhalf jaar, die nu zo’n 30 centimeter lang zijn en circa 100 gram wegen, zijn uitgerust met onder meer identificatiechips en locatiezenders. Die moeten informatie opleveren over hun overlevingskansen en migratiegedrag en die gegevens zouden cruciaal zijn om te bepalen of grootschalige herintroductie van de Europese steur haalbaar is en welke maatregelen hiervoor nodig zijn. „De terugkeer van deze vissoort draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit in de Nederlandse rivieren”, stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF).

De Europese steur werd in 1953 officieel uitgestorven verklaard in Nederland. Er leven in Europa naar schatting nog minder dan duizend volwassen exemplaren in het wild. De nu uitgezette vissen zijn nakomelingen van de laatste wilde steuren in Frankrijk en Duitsland. De steur kan meer dan 3 meter lang worden en weegt dan 150 kilo.

Het uitsterven van de Europese steur komt grotendeels door overbevissing, intensieve scheepvaart, kanalisering en vervuiling, meldt het WNF. „Door de aanleg van dammen en sluizen is bovendien de vrije doorgang naar de zee grotendeels geblokkeerd, waardoor de steur zijn natuurlijke trekroute van zee naar rivier en terug niet meer kon volgen. Steuren spenderen het grootste deel van hun leven op zee, maar paaien in grote rivieren, waar de jongen opgroeien tot ze zeewaardig zijn.”

In 2012 en 2015 werden gekweekte steuren uitgezet in de Rijn en in 2023 in de Biesbosch. „Dankzij deze gezenderde exemplaren is aangetoond dat een deel van de vissen de weg naar de Noordzee vindt via de haven van Rotterdam. Dit bewijst dat ook de uitgezette steuren in staat zijn om hun natuurlijke trekroute te volgen”, aldus het WNF.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer