Binnenland
Syriëgangster verdacht van oorlogsmisdrijf voor de rechter

Een vrouwelijke uitreiziger die afgelopen mei met hulp van de Verenigde Staten is teruggehaald uit Syrië, staat donderdag voor het eerst voor de rechter. Het Openbaar Ministerie vervolgt de 47-jarige Ayada K. voor een oorlogsmisdrijf.

ANP

Het OM verdenkt haar er onder meer van dat ze medeplichtig is geweest aan de rekrutering en inzet van haar zoon in de gewapende strijd voor terreurgroep Islamitische Staat (IS). De jongen was destijds jonger dan 15 jaar. „Het is een oorlogsmisdrijf om kinderen onder de 15 jaar te werven voor militaire dienst en zulke kindsoldaten te gebruiken in gevechten”, aldus een woordvoerder van het OM.

De jongen zou uiteindelijk in 2017 zijn omgekomen in gevechten bij de stad Raqqa, toen de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat in het noorden van Syrië.

K. vertrok in 2014 met haar twee kinderen naar Syrië. Haar zoon was destijds 13 jaar, haar dochter 14. Volgens verschillende media is de dochter later getrouwd met de Leidse jihadist Reda N., die in 2021 is veroordeeld tot 4,5 jaar cel.

De vrouw en haar dochter hadden eerder geprobeerd om hun strafzaak te laten beëindigen, maar de rechtbank in Rotterdam gaf het kabinet afgelopen december een half jaar extra de tijd om ze terug te halen. Dat gebeurde op zeven mei.

K. en haar dochter, beiden met kind, zijn bij aankomst in Nederland aangehouden. De kinderen werden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. De dochter is inmiddels onder voorwaarden op vrije voeten in afwachting van haar proces. Bij de terughaalactie zijn ook elf Amerikanen, zes Canadezen en een Fin teruggehaald, onder wie acht kinderen.

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn sinds 2012 zo’n driehonderd mensen, onder wie zo’n honderd vrouwen, uitgereisd naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij jihadistische groepen, voornamelijk bij terreurgroep Islamitische Staat. Het merendeel van hen is teruggekeerd. De dienst schat dat op dit moment nog zo’n honderd Nederlandse uitreizigers in Syrië, Irak of Turkije verblijven.

De advocaat van K. was niet bereikbaar voor commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer