Buitenland
VK schoot volgens onderzoek tekort bij voorbereiding pandemie

Het Verenigd Koninkrijk was slecht voorbereid op een pandemie toen het coronavirus opkwam in 2020, stelt een onderzoek dat was ingesteld door de regering. De overheid zou de Britse bevolking „in de steek hebben gelaten” en zich hebben voorbereid op de „verkeerde” pandemie.

ANP

De Britten dachten volgens het onderzoek onterecht goed voorbereid te zijn. Ze waren vooral klaar voor een grootschalige uitbraak van een influenzavirus. In dat scenario hadden bestaande vaccins snel aangepast kunnen worden aan het nieuwe virus, maar dat ging niet op bij de coronapandemie.

„Er zijn ernstige fouten gemaakt door de staat en er waren ernstige tekortkomingen in onze civiele noodsystemen”, aldus Heather Hallett, de onderzoeksleider. „Dit mag niet nog eens gebeuren.”

De toenmalige premier Boris Johnson stelde het onderzoek in. Hij reageerde aanvankelijk laks op de uitbraak van het virus, maar kwam al snel zelf met een besmetting op de intensive care te liggen. Daarna zaten de Britten lang in een zeer strenge lockdown. In december 2023 stond het dodental door het coronavirus op zeker 230.000 mensen in het VK.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer