Bedrijfsleven
Oprichter Gerard Sanderink raakt IT-bedrijf Centric kwijt

IT-bedrijf Centric heeft nieuwe eigenaren gevonden, en is binnenkort dus niet meer in handen van oprichter Gerard Sanderink. Daarmee komt een eind aan een zeer roerige periode.

Dirk Waterval, Trouw
Gerard Sanderink komt begin 2023 samen met zijn vrouw Rian van Rijbroek aan bij het gerechtshof in Amsterdam voor een zitting over zijn positie bij Centric. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Gerard Sanderink komt begin 2023 samen met zijn vrouw Rian van Rijbroek aan bij het gerechtshof in Amsterdam voor een zitting over zijn positie bij Centric. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Na jaren van juridische gevechten is IT-bedrijf Centric binnenkort verlost van zijn eigen oprichter en grootaandeelhouder, de Twentse ondernemer Gerard Sanderink (75). Die was eerder al door een rechter ontslagen als bestuurder, en nu zijn ook al zijn aandelen in het bedrijf verkocht aan een groep Nederlandse IT-ondernemers.

Centric verzorgt onder meer dataopslag en automatisering bij grote (overheids)instellingen, waaronder ruim twee derde van alle Nederlandse gemeenten, pensioenuitvoerder PGGM en de Bank van Nederlandse Gemeenten. Verschillende grote klanten trokken zich de afgelopen jaren terug nadat Sanderink in opspraak raakte door een ruzie met zijn ex-geliefde, waar hij ook zijn bedrijf Centric bij betrok.

Zo besloten onder meer De Nederlandsche Bank en chipmachinefabrikant ASML hun contract met Centric niet meer voort te zetten. Verschillende grote accountantskantoren weigerden nog voor Centric te werken zolang Sanderink daar nog bij betrokken was.

Door de verkoopdeal kan Centric zonder zijn eigen oprichter verder. Het bedrijf komt daarmee „definitief in rustiger vaarwater”, zegt interim-topman Peter Wakkie in een verklaring. De aandelen van Sanderink worden opgekocht door een consortium van ondernemers, onder wie Adriaan Mol van betaalbedrijf Mollie. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt.

Cybercharlatan

De problemen begonnen toen Sanderink zich vanaf 2018 inliet met Rian van Rijbroek, die net daarvoor in opspraak was geraakt als ”cybercharlatan”. Zij had zich bij Nieuwsuur onterecht voorgedaan als deskundige op het gebied van hacken.

Al direct na zijn kennismaking met Van Rijbroek begon Sanderink zich anders te gedragen, beschreven zowel het Financieele Dagblad (FD) als Tubantia. Ze zou „zijn leven beheersen”. Het was ook in deze periode dat Sanderink zijn ex-geliefde Brigitte van Egten begon te betichten van fraude. Rechtszaken hierover kwamen veel in de media, wat weer zorgde voor vragen van grote klanten van Centric.

Niet lang nadat deze rechtszaken begonnen, nam een behoorlijk aantal leidinggevenden de benen.__Het __ FD turfde alleen in 2019 al vijf vertrokken bestuursleden. Er kwamen Kamervragen over Centric, en Sanderink moest zich volgens de krant komen verantwoorden bij De Nederlandsche Bank, toen nog een van de belangrijkste klanten.

Omkopen

Ondertussen stuurde Sanderink haatmails rond over zijn ex-partner Van Egten, die volgens verschillende rechters in werkelijkheid door Van Rijbroek waren opgesteld. In die mails stond onder meer dat Van Egten journalisten zou omkopen, zichzelf in het verleden een hoge bestuursbonus had toegekend, seks had met Afrikaanse criminelen en lid was van een Afrikaanse sekte die Nederlandse infrastructuur wil overnemen.

Op dat moment was accountantskantoor EY al gestopt met werkzaamheden voor Centric, en dreigde vervangend kantoor RSM hetzelfde te doen als Sanderink niet snel weg zou zijn uit het bedrijf. Toen Sanderink in 2022 ook nog via Centric probeerde om beslag te leggen op het vermogen van ex-partner Van Egten, iets wat een rechter daarna „misbruik van recht” noemde, stapte de voltallige directie op.

Geschorst

Daarna greep de Ondernemingskamer in: Sanderink werd geschorst als bestuurder en verloor zijn stemrecht als grootaandeelhouder. De rechters twijfelden aan zijn vermogen „om rationele beslissingen te nemen”, terwijl het vanwege alle overheidscontracten wel belangrijk was dat Centric goed geleid werd.

Een nieuw tijdelijk bestuur moest de boel in rustiger vaarwater krijgen, en met de verkoop van Sanderinks aandelen lijkt dat nu definitief gelukt. Het is niet bekend hoeveel geld hij voor zijn aandelen krijgt. De verkoop zal naar verwachting in september plaatsvinden.

„Ik heb mijn bedrijf met keihard werken opgebouwd” - Gerard Sanderink, oprichter automatiseringsbedrijf Centric

Overigens is Sanderink sinds vorige zomer ook geschorst als bestuurder van zijn ingenieurs- en bouwbedrijven Oranjewoud en Strukton. Ook in die zaak hadden de rechters „toenemende twijfel” over de ondernemer, die met een complottheorie was gekomen over „publieke instanties” die zouden samenwerken met de Russische maffia om hem zijn aandelen te ontnemen.

Sanderink heeft maandag zelf niet gereageerd op de verkoop. Eerder noemde hij het verlies van zijn zeggenschap over Centric ridicuul. „Ik heb mijn bedrijf met keihard werken opgebouwd”, zei hij volgens het FD in de rechtszaal. „Om op 74-jarige leeftijd op deze manier afgeserveerd te worden, daar heb ik heel veel moeite mee.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Ondernemen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer