BuitenlandFrankrijk
Brand in toren van beroemde kathedraal Rouen onder controle

In een van de torens van de kathedraal in de Franse stad Rouen is donderdagmorgen een grote brand uitgebroken. Het vuur is inmiddels onder controle, meldt de brandweer.

Op beelden is te zien dat het deel waar de brand lijkt te woeden voor werkzaamheden is ingepakt met een steiger. beeld AFP, Patrick STREIFF 
Op beelden is te zien dat het deel waar de brand lijkt te woeden voor werkzaamheden is ingepakt met een steiger. beeld AFP, Patrick STREIFF 

Volgens de autoriteiten zijn grote aantallen brandweerlieden ingezet. Het gebouw is ontruimd.

Burgemeester Nicolas Mayer-Rossignol zegt op  X  dat de oorzaak van de brand nog onbekend is. Op beelden is te zien dat het deel waar de brand woedde voor werkzaamheden is ingepakt met een steiger.

Mogelijk heeft de kerk binnen schade opgelopen door het bluswater. De prefect van het departement Seine-Maritime, Jean-Benoît Albertini, zei donderdagmiddag tegen Franse media dat er een „inventarisatie van bepaalde werken” en van het meubilair in de kathedraal van Rouen in volle gang is. „We hebben te maken met erfgoed van zeer grote waarde.”

De kathedraal in Rouen. beeld AFP, Sameer Al-Doumy

De gotische kerk is een van de grootste kathedralen van Frankrijk. Ze heeft drie opvallende torens. De 151 meter hoge toren verving een spits van lood en hout, die in 1822 verwoest werd door een brand. De nieuwe spits, die zestig jaar later werd opgeleverd, werd gemaakt van ijzer en koper. De constructie maakte de kathedraal van 1876 tot 1880 het hoogste gebouw ter wereld.

Het gebouw in de hoofdstad van Normandië is ook bekend uit de schilderkunst. In de jaren 1890 maakte Claude Monet een serie schilderijen van de gevel. In Rouen staat ook de abdijkerk Saint-Ouen, beroemd om haar Cavaillé-Collorgel .

De brand doet denken aan die in de Notre-Dame in Parijs op 15 april 2019. Deze kerk wordt eind dit jaar heropend , na een restauratie die dan een kleine zes jaar heeft geduurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer