Petitie
VVD’ers starten petitie uit zorg over samenwerking met PVV

De onrust in de VVD over de coalitiesamenwerking met de PVV begint duidelijker vorm te krijgen. Zo begon een groep VVD’ers woensdag een petitie met daarin de oproep aan leden om binnen de partij het gesprek met elkaar aan te gaan „over waar voor ons de morele en bestuurlijke ondergrens ligt”.

Redactie politiek
Oud-VVD-Kamerlid en mede-initiatiefnemer van de petitie Pim van Strien. beeld ANP, Remko de Waal
Oud-VVD-Kamerlid en mede-initiatiefnemer van de petitie Pim van Strien. beeld ANP, Remko de Waal

De oproep was donderdagochtend 442 keer ondertekend, maar de namen van de ondertekenaars waren nog niet openbaar gemaakt.

Via berichtendienst X zijn wel zes initiatiefnemers te achterhalen: oud-Tweede Kamerlid Pim van Strien, VVD-wethouder Jeroen Verwoort uit Velsen, VVD-wethouder David Vermorken uit Borne, VVD-bestuurslid Colinda Weterings-Dijkstal uit Breda, VVD-fractievoorzitter Ietje Jacobs uit Groningen en VVD-gemeenteraadslid Erik Verweij.

Door mee te doen aan het kabinet-Schoof maakt de VVD in het bestuur van het land gedrag en zaken mogelijk die vorig jaar nog ondenkbaar waren, zo staat in de petitie. „De politiek die wordt bedreven door partners uit deze coalitie past niet bij ons. Het is nu ook onze verantwoordelijkheid niet langer weg te kijken, ons uit te spreken en grenzen te stellen. We willen nu duidelijk zijn over onze niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen, zoals vrijheid, respect en verdraagzaamheid.”

De initiatiefnemers zeggen bereid te zijn de dialoog te zoeken met het partijbestuur en politiek leider Yeşilgöz. Geven die niet thuis, dan komen ze met eigen initiatieven. Hun inzet is het bepalen van heldere ondergrenzen, aan de hand waarvan kritische leden kunnen bepalen of ze kunnen instemmen met het regeerprogramma dat de bewindslieden deze zomer gaan schrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer