Politiekformatie
VVD hoeft niet te vrezen voor opstand door samenwerking met PVV

De VVD-top hoeft niet te vrezen voor een opstand in eigen gelederen nu de Tweede Kamerfractie een regeringscoalitie aangaat met PVV, NSC en BBB. Een enkeling plaatste kritische kanttekeningen.

PartijleiderDilan Yesilgöz houdt een toespraak tijdens de algemene ledenvergadering van de VVD, afgelopen zaterdag in Nieuwegein. beeld ANP, Jeroen Jumelet
PartijleiderDilan Yesilgöz houdt een toespraak tijdens de algemene ledenvergadering van de VVD, afgelopen zaterdag in Nieuwegein. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Zaterdagmiddag hield de VVD de algemene ledenvergadering in Nieuwegein. Dat was de eerste mogelijkheid voor partijleden om te reageren op het hoofdlijnenakkoord dat de onderhandelaars twee weken geleden sloten. Vaak speecht de partijleider aan het eind van een bijeenkomst, omdat partijleden dat als het hoogtepunt van de vergadering zien. Nu mocht Dilan Yeşilgöz als eerste het woord voeren en uitleggen hoe ze tegenover het akkoord stond.

Het eerste dat opviel, was een tussenzinnetje waarin de VVD-leider liet weten dat deze coalitie niet haar persoonlijke voorkeur heeft. Ze vertelde dat de onderhandelingen best zwaar waren. En toen zei ze: ,Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde.”

Yeşilgöz verdedigde de inhoud van het akkoord met overtuiging. Ze noemde vijf punten die voor de VVD van groot belang zijn en waarover afspraken zijn gemaakt: blijvende aandacht voor veiligheid in Nederland en daarbuiten, een strenger asielbeleid, pal staan voor vrijheden van lhbti’ers, ruimte voor Joden, lastenverlichting en handhaving van het klimaatbeleid.

De VVD-leider stelde nadrukkelijk dat haar partij zich door de samenwerking niet met de PVV gaat vereenzelvigen: ,Onze basisprincipes staan recht overeind. Met wie we samenwerken, zal nooit bepalen wie we zijn.”

Na de speech laste VVD-partijvoorzitter Eric Wetzels enkele vragenrondes in. Yeşilgöz kreeg van diverse leden complimenten voor het onderhandelingsresultaat. Maar er waren ook enkele critici. Onder hen was oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas. Volgens hem ademt het akkoord ,teveel benepenheid” en staat het ,op punten haaks op liberale waarden”. Hij adviseerde de partijtop die liberale waarden ,hoog te houden.” Yeşilgöz beloofde die raad ter harte te nemen.

Ethiek

Er kwamen ook vragen over de medische ethiek. VVD-Kamerlid Sophie Hermans benadrukte dat er ,geen stappen terug gezet worden”. De behandeling van een initiatiefwet om embryo’s te ontwikkelen voor wetenschappelijk onderzoek, gaat door. Dat er in het hoofdlijnenakkoord niets staat over de wet voltooid leven, komt volgens Hermans omdat het initiatief daarvoor ligt bij D66.

Enige ongerustheid bestond er ook over de afspraak in het hoofdlijnenakkoord dat de lesdoelen over relaties en seksuele vorming beter toegesneden moeten zijn op de leeftijd van leerlingen. Yeşilgöz beloofde dat er kerndoelen blijven over seksuele diversiteit: ,Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Homo-zijn en niet homo-doen, is niet wat wij willen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer