Buitenland
Nikki Haley vraagt haar gedelegeerden op Trump te stemmen

De Republikeinse politica Nikki Haley heeft haar gedelegeerden ontslagen van de verplichting haar te steunen op de Republikeinse Partijconventie. Ze vroeg de ‘delegates’ volgende week in Milwaukee op haar voormalige rivaal Donald Trump te stemmen. De voormalige gouverneur van South Carolina noemde het in een verklaring tijd dat Republikeinen de rangen sluiten om de presidentsverkiezingen te kunnen winnen.

ANP

Haley hoopte aanvankelijk zelf de Republikeinse presidentskandidaat te worden, maar was bij de voorverkiezingen niet opgewassen tegen Trump. Een handjevol overwinningen leverde haar de steun op van 97 gedelegeerden, fors minder dan de meer dan de 2265 die Trump achter zich kreeg. Die gedelegeerden moeten op de partijconventie de officiële presidentskandidaat van de partij kiezen. De steun van Haley zal daar niet doorslaggevend zijn.

Tijdens de voorverkiezingen vielen Trump en Haley elkaar soms hard aan. Toch kondigde de oud-gouverneur later aan dat ze toch op Trump zou gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen. Ze zegt nu in een verklaring dat voorkomen moet worden dat de Democraat Joe Biden straks de verkiezingen weer wint. Ze noemt hem ongeschikt voor het presidentschap en zegt dat het ook een „ramp” zou zijn als zijn vicepresident Kamala Harris het overneemt.

Het Amerikaanse CBS News bericht dat Haley zelf niet wordt verwacht op de conventie, die 15 juli begint. „Ze is niet uitgenodigd en heeft daar geen probleem mee”, zegt een woordvoerster. „Trump verdient de conventie die hij wil. Ze heeft al duidelijk gemaakt dat ze op hem stemt en wenst hem het beste.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer