Buitenland
België staakt waarschijnlijk vervolging rond misbruik in de kerk

In het langlopende onderzoek naar het misbruik in de Belgische rooms-katholieke kerk komt het waarschijnlijk niet tot nieuwe vervolgingen. Ook de Belgische ex-bisschop Roger Vangheluwe, van wie in 2010 bekend werd dat hij jarenlang zijn minderjarige neefje had verkracht, zou niet verder worden vervolgd. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard op basis van bronnen binnen het Openbaar Ministerie.

ANP

Afgelopen najaar maakte een televisieserie van de Vlaamse omroep VRT over seksueel misbruik in de kerk opnieuw veel los in Vlaanderen. Er kwamen ook getuigen met nieuwe feiten.

Maar nu het OM het vervolgonderzoek klaar heeft, blijkt volgens De Standaard dat het misbruik inmiddels is verjaard of dat mogelijke daders inmiddels zijn overleden. Soms kan er ook geen rechtszaak komen omdat priesters of hooggeplaatsten uit de kerk al voor dezelfde feiten zijn berecht. Bij oud-bisschop Vangheluwe bepaalde de rechtbank eerder al dat de feiten waren verjaard.

Het oorspronkelijke onderzoek, Operatie Kelk, ging niet alleen over het misbruik zelf, maar ook over de vraag of bisschoppen van het misbruik wisten en hadden geprobeerd dat stil te houden. Maar ook dat onderzoek leidt volgens Vlaamse media nu niet tot nieuwe inzichten die tot vervolging kunnen leiden. Of Operatie Kelk inderdaad daarmee ten einde komt, wordt binnenkort door de rechtbank beslist.

Een parlementaire onderzoekscommissie heeft in april geadviseerd dat het nieuwe Belgische parlement zich in een onderzoekscommissie nog eens buigt over de vraag waarom dit hele in 2010 gestarte gerechtelijke onderzoek zo traag is verlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer