BinnenlandHoorzitting bewindspersonen 
Veel geld krijgt beoogd zorgminister Agema (PVV) niet, dus richt ze zich vooral op verlagen administratiedruk 

Terwijl de toekomstige oppositie bezuinigingen al boven de markt ziet hangen, troost beoogd zorgminister Fleur Agema (PVV) zich met de gedachte dat er met het verlagen van de administratiedruk héél veel te winnen valt.

Fleur Agema, beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens de laatste dag van de hoorzittingen in de Tweede Kamer. De hoorzittingen vinden plaats voordat de kandidaat-bewindspersonen beëdigd worden door de koning. beeld ANP Remco de Waal
Fleur Agema, beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens de laatste dag van de hoorzittingen in de Tweede Kamer. De hoorzittingen vinden plaats voordat de kandidaat-bewindspersonen beëdigd worden door de koning. beeld ANP Remco de Waal

Agema (PVV), die ook vicepremier wordt namens de PVV, werd woensdagmiddag gehoord door de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid. In haar inleiding wees de beoogd bewindspersoon op het „duizelingwekkende tekort van bijna 200.000 zorgmedewerkers dat dreigt in 2033.” Daar is volgens Agema een oplossing voor: het verlagen van de administratiedruk.

De PVV’er hield de commissie voor dat ruim 1,4 miljoen zorgmedewerkers 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie. Het verlagen van dat percentage naar 20 procent zou volgens Agema hypothetisch 460.000 extra collega’s in de zorg opleveren zonder dat iemand van buiten de zorgsector erbij hoeft te komen.

Weinig geld

Het is enigszins veelzeggend dat Agema juist het snijden in administratietijd tot haar speerpunt heeft gebombardeerd. Op een grote zak geld hoeft ze namelijk niet te rekenen. De halvering van het eigen risico vanaf 2027, die zo’n 5 miljard per jaar zal gaan kosten, maakt dat er voor andere plannen in de zorg weinig geld overblijft. Ook wil de toekomstige coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB 1,1 miljard bezuinigen op de langdurige en curatieve ouderenzorg.

Bekentenis

Tijdens de hoorzitting deed Agema nog een opvallende bekentenis. Het per direct afschaffen van het eigen risico, wat de PVV in de campagne beloofde, was –nog afgezien van de financiële opgave die daarbij zou komen kijken– niet mogelijk. Voor het afschaffen dan wel verlagen daarvan moet de Zorgverzekeringswet namelijk worden gewijzigd en dat moet onder andere via Brussel. Die conclusie werd al in 2020 door het CPB getrokken in het rapport Zorgkeuzes in kaart . Dat het simpelweg niet kon, hadden we allemaal kunnen weten, stelde Agema in de richting van Julian Bushoff (GL-PvdA). „Ik had mijn partijleider (Wilders, red.) hiervan op de hoogte kunnen stellen”, vulde ze daarbij aan.

„Framing is gevaarlijk voor onze mensen ” - Fleur Agema, PVV

Een steeds terugkerend onderwerp bij hoorzittingen met beoogd PVV-bewindspersonen is omvolking. Ook Agema werd gevraagd afstand te nemen van dat begrip dan wel de gedachte die daarachter schuilgaat, onder meer door de Partij voor de Dieren en Volt. De beoogd vicepremier waardeert dat haar collega’s, onder wie beoogd asielminister Marjolein Faber, inmiddels afstand hebben genomen van die term, maar hekelde het feit dat verschillende partijen nog steeds het „etiket racistisch” op haar partijgenoten plakken. „Die framing moet echt stoppen, dit is gevaarlijk voor onze mensen”, aldus Agema.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer