Economie
ING voorziet minder uitbundige tijden voor horeca

De vooruitzichten voor de horeca voor zowel dit jaar als 2025 zijn minder uitbundig dan de voorgaande drie jaren, voorspelt ING in een sectorrapport. De kenners van de bank verwijzen daarbij naar de aanhoudend lage economische groei, een laag consumentenvertrouwen en nog altijd oplopende prijzen in de horeca.

ANP

De relatief hoge inflatie blijft de horeca parten spelen. Vorig jaar werden restaurants en hotels gemiddeld 8 procent duurder. Dit jaar zullen de prijzen naar verwachting verder worden verhoogd met gemiddeld 5 procent. Hoewel de energie- en inkoopkosten in 2024 minder hard zullen stijgen dan in de voorgaande twee jaren, nemen met name de personeelskosten verder toe.

Vooral de natte horeca, zoals restaurants en cafés, kan de hogere kosten niet altijd volledig doorberekenen aan de klant. Daardoor zal het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen dit jaar naar verwachting opnieuw hoog zijn. Het aantal faillissementen in de horeca loopt al sinds begin 2023 op, na twee jaren van relatief weinig faillissementen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer