Tina maakt zich zorgen over zwerfafval op zomerdag
De dierenambulances van de Dierenbescherming hebben een paar honderd keer per jaar te maken met wilde dieren die slachtoffer zijn van achtergelaten zwerfafval of vissersafval. Vogels, maar ook andere dieren, zoals egels, komen dan klem te zitten in afval of visdraad. Ze lopen het risico dat ze doorboord worden door een gemene haak.
Een jonge meerkoet had het geluk gered te worden. „Het zijn vooral watervogels die de dupe zijn van afval. Dat zijn nu net de dieren die zich het moeilijkst laten vangen”, vertelt ambulancechauffeur Tina.
Eenden, ganzen en zwanen zitten vooral in het water en dat is een lastige plek om een dier te vangen. „Vaak vragen we de hulp van de brandweer, maar ook dan blijft het vangen van een vogel die nog kan vliegen, lastig. Niks is zo frustrerend als van een afstand te moeten constateren dat een dier hulp nodig heeft, maar het dier simpelweg niet te pakken krijgen. Konden we maar uitleggen dat we enkel willen helpen. Dat zou ons werk een stuk eenvoudiger maken.”
Met het mooie weer in het vooruitzicht maakt Tina zich zorgen. „Zoek je het groen op voor een dagje weg? Ruim dan bij vertrek al je spullen op. Blikjes, papieren zakken, lege flessen; wilde dieren kunnen hierdoor zó in de problemen komen. Ze eten het op, steken hun kop erin of raken met hun poot erin verstrikt. De gevolgen kunnen dodelijk zijn. Zo mag een mooie dag toch niet aflopen?”
Tina is chauffeur op de dierenambulance.