CU: Schuiven met stikstofsoorten raakt natuur
Het schuiven met verschillende soorten stikstofruimte via het zogeheten extern salderen kan wel degelijk nadelige gevolgen hebben voor de natuur. Dat zei Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) donderdag in een debat over stikstof.
Grinwis blijft daarom aandringen op een ‘schot’ tussen stikstof uit de veehouderij (die vooral ammoniak uitstoot) en stikstof uit andere sectoren, zoals industrie, verkeer, luchtvaart en scheepvaart (die vooral stikstofoxiden uitstoten). Ook SGP’er André Flach pleit daarvoor.
Achterliggende gedachte is, zo zei Grinwis, dat „de agrarische sector niet het wingewest van Nederland wordt” bij de zoektocht naar schaarse stikstofruimte. Rijkswaterstaat, Schiphol en andere kapitaalkrachtige partijen kochten de afgelopen jaren boerderijen op om de eigen natuurvergunning op orde te krijgen.
Afstand
Demissionair stikstofminister Christianne Van der Wal vindt een verbod op het omruilen van ‘groene’ voor ‘grijze’ stikstofruimte niet nodig. Volgens haar zou dit geen effect hebben voor de natuur.
Grinwis bestrijdt dat. Hij wees er in het debat op dat na ruiling de uitstoot van stikstof in de vorm van stikstofoxiden theoretisch tot wel 197 keer hoger kan zijn dan de uitstoot in de vorm van ammoniak. De CU liet dat vorig jaar uitrekenen. Die stikstof slaat op grotere afstand neer en kan dan alsnog schade doen aan kwetsbare natuur.
Van der Wal laat een besluit over aan het volgende kabinet. Ze herhaalde donderdag een ander argument uit haar recente Kamerbrief, namelijk dat een scheiding tussen ammoniak en stikstofoxiden heel lastig is en de vergunningverlening, óók aan boeren, alleen maar moeilijker maakt.