Economie
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

ANP

Buitenlandse werknemers kregen tot voor kort vijf jaar lang 30 procent van hun brutoloon belastingvrij. Afgelopen najaar heeft de Tweede Kamer deze 30 procentregeling versoberd, op initiatief van GroenLinks-PvdA, Volt, ChristenUnie en Pieter Omtzigt - inmiddels de leider van NSC. Daardoor hebben expats dit belastingvoordeel alleen in de eerste twintig maanden. In de twintig maanden daarna krijgen ze 20 procent belastingvrij en vervolgens in een even lange periode 10 procent.

De 30 procentregeling levert volgens de onderzoekers meer belasting op dan die kost, omdat migranten met een goedgevulde portemonnee deze kant op komen. Het kan dus nadelige gevolgen hebben voor de schatkist om de regeling af te schaffen of te versoberen, zeggen zij. Ze voorzien bovendien dat bedrijven dan minder geneigd zijn om in Nederland hun investeringen te doen.

In 2022 maakten ongeveer 110.000 expats gebruik van de 30 procentregeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer