Binnenland
Kabinet kort van stof over conclusies NIOD

Het kabinet komt niet meer met een uitgebreide inhoudelijke reactie op het NIOD-rapport over Srebrenica. Dat hebben premier Kok en de ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie) de Kamer in een kort briefje laten weten.

Redactie politiek

Met nog geen 300 woorden reageren de drie bewindslieden namens het demissionaire kabinet op het verzoek van de Kamer om „een brief ten behoeve van een debat op hoofdlijnen over het NIOD-rapport.” Dat verzoek is gedaan tijdens het debat over de val van het kabinet. Vooral de oppositiepartijen zijn van mening dat het aftreden van de ministers en staatssecretarissen een breder debat over de conclusies van het NIOD niet in de weg hoeft te staan.

Kok, Van Aartsen en De Grave herhalen kortweg dat het kabinet de hoofdlijnen van het rapport onderschrijft. Verder hebben zij niets toe te voegen aan de verklaring die premier Kok aflegde na de val van het kabinet. Omdat de Tweede Kamer inmiddels een parlementaire enquête voorbereidt, vindt het kabinet het op dit moment ook niet verstandig om dieper op de conclusies in te gaan. Het risico bestaat dat „afbreuk zou worden gedaan aan de zorgvuldigheid van de verdere behandeling van dit onderwerp”, aldus de brief.

Uit het bijna zes jaar durende wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat Nederland de uitzending van militairen naar Srebrenica slecht heeft voorbereid en er binnen de top van de landmacht informatie was achtergehouden voor de minister. Over de rol van paars I tijdens de val van de enclave doet het rapport geen duidelijke uitspraken.

Het CDA is teleurgesteld over de brief, omdat het kabinet volgens de christen-democraten eerder wel had beloofd met een reactie op hoofdlijnen te komen. CDA-leider Balkenende zegt zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat de „eensgezindheid in het kabinet ontbreekt over welke conclusies wel en welke niet overgenomen worden.” Buitenlandwoordvoerder Verhagen van het CDA noemt de korte kabinetsreactie zelfs „schandalig.”

De Kamer debatteert waarschijnlijk donderdag met het kabinet over het NIOD-rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer