EconomieKabinetsplan

Boek, tijdschrift, krant en concert duurder door verhoging btw

”Geen hogere btw, je belast er heel Nederland mee”, zo stond er met grote letters in een grote advertentie maandag. Wat gaan reformatorische lezers merken van zo’n eventuele btw-verhoging?

4 June 2024 10:01Gewijzigd op 4 June 2024 11:23
Boekhandel Gebr. Koster in Barneveld. beeld RD, Henk Visscher
Boekhandel Gebr. Koster in Barneveld. beeld RD, Henk Visscher

Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB wil de btw voor logies en culturele goederen en diensten verhogen van 9 naar 21 procent. In de paginagrote advertentie worden een paar voorbeelden genoemd van dingen die duurder worden: een wedstrijd bijwonen van je favoriete voetbalteam, het schilderij aan de muur, een optreden van de fanfare in de buurt, een hotelovernachting in het land of het lidmaatschap van de kickboksschool in de wijk. Niet direct zaken waar de gemiddelde refo van wakker ligt. Dat geldt wel voor de drie overige genoemde voorbeelden: ook boeken en de abonnementen op kranten en tijdschriften worden fors duurder.

Chris Koster van uitgeverij en boekhandel Gebr. Koster in Barneveld hoopt dat het plan van de nieuwe coalitie niet doorgaat. „Boeken zijn sinds corona al iets duurder omdat de papierprijs omhoog is gegaan. Als wij onze boeken nog eens 12 procent duurder moeten maken om zodoende de btw te kunnen afdragen, dan komt dat de verkoop niet ten goede.”

Koster vindt de plannen erg dubbel. „Aan de ene kant lees ik op rijksoverheid.nl dat Nederlandse kinderen steeds minder goed kunnen lezen en dat de overheid daarom verschillende programma’s steunt om het lezen te verbeteren. Aan de andere kant komt het nieuwe kabinet nu met deze btw-verhoging waar de boekenverkoop onder zal lijden. Dat strookt niet met elkaar.”

Verhogen

Ook uitgever Chris-Jan de Leeuw van de GezinsGids staat niet te springen bij de kabinetsplannen. „Wij ontkomen er dan niet aan om de abonnementsprijs van de GezinsGids te verhogen. Voor de meeste abonnees zal dit geen probleem zijn, maar er zullen er ook zijn bij wie dit net de druppel is die de emmer doet overlopen.”

De Leeuw probeert een en ander ook te relativeren. „Het is nog maar de vraag of de btw-verhoging doorgaat, nu er zo veel protest is. Als die onverhoopt wel doorgaat, ga ik ervan uit dat het nodig is. Niemand verhoogt voor zijn plezier de belastingen. Of het nu linksom of rechtsom gebeurt, je zult het dan als burger sowieso ergens in de portemonnee merken.”

„Of het nu linksom of rechtsom gebeurt, je zult het dan als burger sowieso ergens in de portemonnee merken” - Chris-Jan de Leeuw, uitgever GezinsGids

Directeur Cornell Heutink van Erdee Media Groep (EMG) is „niet blij” met de mogelijke verhoging van de btw, omdat het de verschillende producten duurder maakt. Onder EMG vallen het Reformatorisch Dagblad, familieblad Terdege en uitgeverij De Banier. „Wij hebben een uitermate loyale lezerskring, maar met deze ingreep bestaat de kans dat de prijs voor sommige abonnees te hoog wordt. Als missie gedreven organisatie werken we met smalle marges, dus een hoger btw-percentage leidt tot hogere prijzen. Of we moeten in de kosten snijden, waar de abonnee ook de gevolgen van gaat merken.”

Heutink hoopt dat de soep niet zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend. „In ieder geval volgen we de ontwikkelingen nauwgezet.”

Concerten

Logo boekenpetitie. beeld hebban.nl/boekenpetitie

Dat doet ook Harm Beens van ConsoloNL, een bedrijf dat zich bezighoudt met het organiseren van concerten in onder andere Kampen, Hasselt en Lunteren. Ook Beens vraagt zich af of de verhoging daadwerkelijk doorgaat. Als dat zo is, dan moet ConsoloNL straks geen 9 procent btw afdragen, maar 21 procent. Beens geeft een rekenvoorbeeld: in een kaartje van 12,50 euro zit nu 9 procent belastingafdracht, dus ruim een euro. Met de verhoging zal dat 2,16 euro worden. De kans dat kaartjes daardoor duurder worden, is aanzienlijk. „Of wij de prijzen ook daadwerkelijk gaan verhogen, weten we nog niet. Als we de btw-verhoging niet doorbelasten aan de bezoeker, betekent het dat er voor ons netto minder ‘overblijft’.”

Sinds het bekendmaken van het formatieakkoord zijn er al meerdere petities op poten gezet, in een poging de btw-verhoging tegen te houden. Zo werd een petitie van de boekenbranche tot nu toe meer dan 250.000 keer ondertekend, die van kunst en cultuur bijna 55.000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer