Economie
AFP: Chinese website Temu gaat ook onder strenge EU-regels vallen

De Chinese webwinkel Temu moet voortaan aan strengere veiligheidsregels van de Europese Unie voldoen. Brussel heeft het bedrijf vrijdag toegevoegd aan de lijst van grote internetbedrijven die onder strenge nieuwe EU-regels vallen, meldt het Franse persbureau AFP op basis van een ingewijde.

ANP

Het gaat om de zogeheten Digital Services Act (DSA), waardoor ook AliExpress, Amazon en Shein al onder meer toezicht staan. Deze wet werd in februari in de hele Europese Unie van kracht en verplicht elk megaplatform onder meer om gebruikers de mogelijkheid te bieden namaak te signaleren.

Temu is een van de snelstgroeiende platforms in Europa, hoewel de webwinkel pas sinds april 2023 op de Europese markt is. Eerder deze maand trad de Consumentenbond samen met zestien andere consumentenorganisaties op tegen Temu, omdat die volgens de partijen verboden technieken gebruikt om consumenten te beïnvloeden. Ook zou de webwinkel zich niet houden aan Europese wetgeving.

De webwinkel moet vanaf eind september, over vier maanden, voldoen aan de strengere regels. Temu zei eerder dit jaar dat het ongeveer 75 miljoen maandelijkse gebruikers heeft in de 27 lidstaten.

In het kader van de DSA is de EU eerder onderzoeken gestart naar Facebook en Instagram van Meta, evenals naar TikTok en AliExpress. In de DSA staat onder meer dat bedrijven jaarlijks risicobeoordelingen moeten opstellen om vast te stellen welke gevaren de platformen kunnen opleveren en hoe die moeten worden beperkt om gebruikers te beschermen. Overtredingen kunnen worden bestraft met hoge boetes.

Shein werd vorige maand nog toegevoegd aan de lijst met grote bedrijven. De modewebwinkel moet binnen vier maanden bewijzen dat het geen illegale of nagemaakte spullen verkoopt. Ook moet de website zo zijn ingericht dat minderjarigen die aankopen doen niet worden misleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer