PolitiekSpaartaks
Box 3-wet Van Rij naar Raad van State

De Tweede Kamer geeft staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit) groen licht om zijn wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel naar de Raad van State te sturen.

Redactie politiek
Staatssecretaris Van Rij. beeld ANP, Sem van der Wal
Staatssecretaris Van Rij. beeld ANP, Sem van der Wal

Daarmee geeft de Tweede Kamer te kennen dat de conceptwet van staatssecretaris Van Rij een degelijke basis vormt voor een toekomstig box 3-stelsel met werkelijk rendement als uitgangspunt. Een Kamermeerderheid steunt een motie van NSC en BBB, blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad. In box 3 is de belasting op inkomsten uit spaargeld, aandelen, vastgoed en andersoortig vermogen geregeld.

Het is niet zo dat een Kamermeerderheid onverdeeld achter de inhoud van Van Rijs conceptwet staat. BBB-Kamerlid Vermeer maakte vorige week tijdens een debat over box 3 duidelijk dat zijn partij zich zal inspannen om de wet aan te passen. Vermeer wil voorkomen dat aandeelhouders belasting moeten betalen over winsten die ze alleen op papier hebben behaald.

Schot voor de boeg

„Ik beschouw dat als een schot voor de boeg voor tijdens de wetsbehandeling”, reageerde Van Rij op het BBB-Kamerlid. De staatssecretaris wees erop dat de huidige versie van de conceptwet „de uitkomst is van een zeer intensief parlementair traject in de afgelopen tweeënhalf jaar”.

Van Rij gaf aan dat het aan zijn opvolger is om de wet formeel in te dienen bij de Kamer. Zolang deze stap niet is gezet kan een toekomstig staatssecretaris nog besluiten de wet nader aan te passen.

Staatssecretaris Van Rij werkte de afgelopen jaren aan toekomstbestendige, nieuwe wetgeving voor box 3. Zijn wetsvoorstel is gebaseerd op het principe om werkelijk rendement te belasten. Het oude stelsel, waarin werd gerekend met een verondersteld, fictief rendement, sneuvelde bij de Hoge Raad, omdat spaarders werden benadeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer