Buitenland
Israël roept diplomaten terug om erkenning Palestijnse staat

Israël heeft zijn gezanten teruggeroepen uit Ierland, Noorwegen en Spanje omdat die landen van plan zijn om de Palestijnse staat te erkennen. De diplomaten worden teruggehaald voor „urgente beraadslagingen”, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

„Vandaag stuur ik een duidelijke boodschap aan Ierland en Noorwegen: dit laat Israël niet stilzwijgend over zijn kant gaan. Ik heb net de ambassadeurs in Dublin en Oslo opdracht gegeven terug te keren voor verdere beraadslagingen in Jeruzalem”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz. „De overhaaste stappen van de twee landen zullen verdere, ernstige gevolgen hebben”, zo zei hij. Later in de ochtend werd ook de gezant uit Spanje teruggeroepen.

De leiders van Ierland, Spanje en Noorwegen maakten woensdagochtend in losse verklaringen bekend dat ze Palestina vanaf 28 mei zullen erkennen als staat. De drie landen zeggen tot erkenning over te gaan omdat ze een tweestatenoplossing willen, waarbij Israël en Palestina naast elkaar bestaan. De verklaring van Katz kwam na de bekendmaking van Noorwegen en vóór die van Spanje en Ierland.

De Israëlische minister zegt dat de drie landen „overhaaste stappen” zetten. Hij vindt ook dat ze hiermee Hamas steunen. De landen „sturen de hele wereld vandaag een boodschap: terrorisme loont”, aldus de minister. Hij verwijst daarbij naar de aanslag van Hamas in Israël die op 7 oktober aan meer dan 1100 mensen het leven kostte. „De verknipte stap van deze landen is een onrecht voor de nagedachtenis aan de slachtoffers van 7 oktober.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer