Binnenland
Partijen bezuinigen 14,7 miljard euro, maar investeren ook

De formerende partijen hebben in hun hoofdlijnenakkoord afgesproken om uiteindelijk 14,7 miljard euro per jaar te bezuinigen. Daar staat ook 14,7 miljard euro aan extra uitgaven (lastenverlichtingen en investeringen) tegenover. Dat gaat samen met lastenverzwaringen van 4,6 miljard euro.

ANP

Per saldo gaan de uitgaven uiteindelijk met 4,7 miljard euro per jaar omlaag. De bezuinigingen, extra uitgaven en lastenverzwaringen gaan vanaf 2025 elk jaar een stap omhoog, totdat die zijn opgebouwd tot de genoemde bedragen.

De beoogde coalitiepartijen willen de lasten voor werkenden met middeninkomens verlagen. Dat kost 2 miljard euro, meteen al vanaf 2025. Ook willen ze al vanaf volgend jaar het kindgebonden budget en de huurtoeslag verhogen. Vanaf 2027 halveren ze het eigen risico in de zorg, tot 165 euro per jaar. Tot dan wordt het huidige eigen risico van 385 euro bevroren.

Vanaf begin 2027 komt er ook meer geld voor de ouderenzorg en wordt daarnaast het afschaffen van de inkoop van eigen aandelen teruggedraaid. De accijnsverlaging op brandstoffen wordt verlengd tot en met 2025. De coalitie in wording wil ook extra uitgeven aan Defensie, oplopend tot 2,4 miljard euro per jaar, zodat Nederland voldoet aan de NAVO-norm.

Om geld te besparen willen de partijen uiteindelijk 1 miljard euro bezuinigen op het ambtelijke apparaat in Den Haag, onder meer door minder externe inhuur van communicatiebureaus. Een bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking moet over twee jaar zo’n 2,4 miljard euro structureel opleveren. De verhoging van het minimumloon wordt definitief teruggedraaid. De Eerste Kamer schoot deze wet onlangs al af. Het moet de uitgaven verminderen met jaarlijks 800 miljoen euro.

Daarnaast wil de beoogde coalitie inzetten op lagere afdrachten aan de Europese Unie. Die moeten vanaf 2028 structureel 1,6 miljard euro per jaar lager worden dan is geraamd. De beperking van de asielinstroom zal uiteindelijk tot 1 miljard lagere kosten leiden, verwachten de partijen. Veel geld wordt bespaard - oplopend tot 2 miljard euro - door minder subsidies te verstrekken aan onder meer duurzame energie. Geld wordt ook bespaard met een verhoging van het collegegeld van langstudeerders en het terugdringen van studenten uit het buitenland.

Als lastenverzwaringen stellen de vier partijen voor om het verlaagde btw-tarief op logies af te schaffen. Alleen voor kampeerterreinen blijft het lage tarief overeind. Het brengt jaarlijks zeker 1,2 miljard euro in het laatje. Ook gaan mensen meer betalen voor cultuur, omdat ook hier het lagere btw-tarief wordt afgeschaft, behalve voor bioscopen en dagrecreatie. Vanaf 2027 komt er een vliegbelasting, afhankelijk van de afstand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer