Buitenland
Twaalf EU-ministers vragen met spoed om EU-analyse over Georgië

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en elf EU-collega’s hebben een dringende brief geschreven aan de EU-buitenlandchef om er bij het Georgische parlement op aan te dringen tegen een omstreden wet te stemmen. Die wet zou het vergemakkelijken instellingen en journalisten als „buitenlandse agenten” te typeren.

ANP

De twaalf minister hopen dat het Georgisch parlement nog bijdraait als er zeer snel een duidelijke EU-verklaring komt wat er precies voor Georgië op het spel staat voor de EU-toetreding als het deze wet aanneemt. De twaalf ministers vragen EU-buitenlandchef Josep Borrell dan ook deze publieke analyse met grote spoed uit te voeren „voordat het Georgische parlement zijn laatste stemming” houdt.

De gezamenlijke brief die vrijdag naar Brussel werd verstuurd is een laatste wanhoopspoging. Volgens de twaalf EU-ministers verwijdert Georgië zich met deze omstreden wet van Europa, net nu het land afgelopen december de status kreeg van EU-kandidaat.

In een reactie op de voorgenomen stemming heeft een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag gezegd dat de commissie „de consequenties” van de wet pas gaat analyseren nadat die wet eventueel is aangenomen. De woordvoerder zei wel dat deze wet „erg gevaarlijk is voor de EU-ambities van Georgië”. De Europese Commissie onderstreepte bovendien dat de EU deze waarschuwing de laatste tijd „bijna dagelijks” heeft gegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer